Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy

Post autor: Trener »

Zastanawiam się czy fakt, że tym razem melasę lałem do wrzątku i dłuższą chwilę gotowałem (czuć było nawet poza mieszkaniem) mogło mieć wpływ na tak dobry przebieg fermentacji... Jutro nastawię drugi, identyczny baniaczek z tym, że tym razem bez gotowania melasy. Zobaczymy czy druga połówka tej samej paczki drożdży powtórzy wynik. Zygmunt po badaniach stwierdził sterylność melasy, ale może gotowanie mogło mieć wpływ na coś innego niż np. flora bakteryjna...
Drożdże piekarnicze to coś, co też chciałbym przerobić :) Z niecierpliwością czekam na wyniki Twojej próby :)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Drożdże piekarnicze, powinny ruszyć nastaw bez problemu. One przecież, wzrastają na melasie. Tylko destylat, podobno wychodzi nie zbyt dobry. Zygmunt coś kiedyś, o tym pisał.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Przedestylowałem ten "nieudany" nastaw i trochę się zdziwiłem - urobek w normie (dla wcześniejszych nastawów) i wychodzi na to, że drożdże jednak wciągnęły praktycznie cały cukier :shock: . Niepotrzebnie rozkręcałem kostkę piekarniczych ;), ale wyląduje i tak w nastawie - drożdże w gęstwie są już za bardzo wyeksploatowane, a ja chcę zakończyć produkcję rumu do końca miesiąca. Pozostałość już się chłodzi (23 BLG po destylacji i schłodzeniu) z dodatkiem 3kg cukru, to już będzie ostatni nastaw na tym dundrze. Jak uporam się z cukrówkami, to będę destylował surówkę na rum :odlot: .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Pierwszy nastaw poszedł na rurki, uzyskałem 5 litrów 65 % rumu :) . Nie wiem czy jest to dobry wynik? Następny na dundrze już pracuje. Po pierwszej destylacji, zmieszam je oba i pójdą razem na drugie granie. I tu zacznie się problem :? . Co dalej robić z rumem? Jak go uszlachetnić? Ciężko znaleść jakieś dobre przepisy. Macie jakieś sprawdzone recepty.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Można trzymać z dębem, śliwką suszoną, rodzynkami i wanilią (lub samymi, lub samą wanilią), daktylami, figami, skórkami pomarańczy, lub po prostu sam, możliwości jest wiele. Można zrobić rum spiced gold, według przepisu radiusa.
Ja teraz dla kolegi, sporządziłem rum który macerował się z: najpierw z rodzynkami i wanilią, później dolałem odrobinę karmelu z cukru trzcinowego, troszkę karmelu truskawkowego, odrobinkę wina malinowego, kakao. Teraz ma taki ładny, lekko owocowy zapach.
Obrazek

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Oczywiście cześć zrobię według recepty radiusa :D . Przejrzałem całe forum na temat Rumu i jest to praktycznie jedyny dokładny przepis :respect: . Dopiero zaczynam swoją przygodę z rumem i nie chciał bym zmarnować dobrego rumu na experymenty z uszlachetnianiem :( . Podpowiedzcie coś więcej :poklon; Ile danego składnika? Jak długo macerować? Uchylcie rąbka tajemnicy :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ile macerować, to nikt Ci dokładnie nie powie, bo każdy to robi inaczej. Musisz poprostu co jakiś czas próbować, i jak będziesz czuł, że smak ma już dla Ciebie odpowiedni, to filtrujesz .
Obrazek

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Wiem że nikt nie powie mi dokładnie ile ma się macerować. Chodziło mi o wskazówki co z czym i w jakich ilościach? A samemu już dojdę do tego co najlepiej będzie mi odpowiadać. Wskazówki żeby mieć od czego zacząć.

Rum Ananasowy

0,5 l rumu
0,5 l soku ananasowego (ważne niekonserwowany)
2 miesiące dojrzewania

Rum Poziomkowy

0,5 l soku poziomkowego
0,5 l rumu
2 miesiące dojrzewania

Rum Morelowy

0,5 l soku morelowego klarowanego
50 ml spirytus 96%
1 l rumu
Trzymać w ciepłym miejscu, po miesiącu filtracja. I na 6 miesięcy do piwniczy żeby ładnie smak dojrzał.

Rum Gruszkowy

2,5 kg gruszek
Sok z 1 cytryny
1 kg cukru
1 l rumu

Owoce myjemy, kroimy, wsypujemy do naczynia zalewamy rumem i szczelnie zamykamy na 4 miesiące. Po tym czasie zlewamy płyn do osobnego naczynia, gruszki zasypujemy cukrem i szczelnie zamykamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści ponownie zlewamy, owoce można wycisnąć. Zlewamy wszystko razem nastój rumowy, syrop z cukru i sok z cytryny. Po tygodniu filtrujemy. Po 6 miesiącach rum nabierze właściwego smaku.

Jeszcze żadnego z nich nie robiłem, wiec nie podpowiem nic więcej. W najbliższym czasie zrobię rum gruszkowy ale na wyniki trzeba będzie niestety długo czekać. Gruszki będę zalewał białym rumem o mocy 60%. Zobaczymy co z tego wyjdzie i o ile spadnie moc Rumu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Wyjdą ci dość delikatne nalewki na rumie, niewiele więcej będą miały z nim wspólnego. Do rumu gruszkowego polecam ci dwukrotnie zwiększyć ilość rumu, inaczej gruszki zdominują rum w smaku. Reszta składników może pozostać bez zmian, a zwykły cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Jak by tak do rumu ananasowego, zamiast soku dał świeże ananasy?
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Jeżeli jakieś owoce zdominują rum, to zawsze można trunek rozcieńczyć czystym rumem lub dodać do czystego jako esencję/zaprawkę.
Moje wariacje rumowe polegają na eksperymentalnym dodawaniu do rumu przygotowanych esencji z różnych owoców, ziół i przypraw. Efekt końcowy różny, ale zawsze do wypicia :mrgreen:
Dodatkową zaletą jest różnorodność smaków możliwych do uzyskania w krótkim czasie. Natomiast wadą mała powtarzalność udanych kompozycji.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Też lubię dosmaczać trunki gotowymi esencjami, ale tak jak piszesz, wadą jest mała powtarzalność smaków. Dlatego wręcz bezcenne są dobre przepisy z bezpośrednim wykorzystaniem przypraw. Jutro pójdę do piwniczki i zobaczę jak ma się rum kawowy - jeżeli wyszedł smaczny, to wrzucę przepis na niego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Wczoraj przepuściłem surówkę rumową na potstillu i podzieliłem ją na dwie porcje - jedna o mocy ~60% już moczy się z dębem (planuję dębienie dwuetapowe, zapowiada się smakowicie), a druga czeka na dodanie przypraw na spiced rum. W międzyczasie, ostatni nastaw cukrowy na dundrze dochodzi sobie do stanu zdatnego do destylowania, a uzyskaną surówkę pseudo rumową również przerobię na potstillu na oszukany rum do zalania wiórek kokosowych.
Ciekawi mnie jeszcze kwestia nalewek owocowych z dodatkiem rumu. Czy ktoś takową popełnił i jest w stanie się podzielić wrażeniami?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: jakub2001 »

Aktualnie zlewam nalewki zeszłoroczne już sklarowane.
Do czarnej porzeczki, czeremchy, czarnego bzu i pigwy dodałem po około 5% łagodniejszego rumu (Pisałem o nim we wcześniejszych postach). Rum pozyskany tylko z melasy. Efekt bardzo zadowalający. Nalewki dużo lepsze niż z dodatkami ziół (przypraw).
Wg mnie naprawdę warto pod warunkiem zadowalającego rumu.
Pozdrawiam.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Do nalewki przeznaczyłem mocno pachnącą końcówkę z drugiej destylacji. I wyszła miód-malina na rumie :mrgreen:
Na świeżo mocno czuć melasę i jakby nutki pogonów rumowych. Ale pójdzie w zapomnienie i za rok spróbuję.
Mam też od kochanka Kranei dwa kilogramy żółtego derenia i za jego namową część zaleję rumem. Ale to tylko plany...
Pozdrawiam,
Waldek

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Rum poszedł drugi raz na rurki i jestem pozytywnie zaskoczony :D . Przy mocy około 88-90 %. Zapach nie jest ostry, myślę ze po rozcieńczeniu nabierze ładnego delikatnego smaku :odlot: . Mam zamiar zrobić 5 litrów z przepisu Radiusa na Spice Rum. Podpowiedzcie ile dodajecie imbiru? W przepisie jest 5 cm. Zastanawiam się czy chodziło o cm sześcienne? Czy jakoś inaczej go odmierzacie? Trzeba go obrać czy wystarczy dobrze umyć? Gałkę muszkatołową mam tylko kupną, mieloną nada się?
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Ja suszonego kłącza imbiru dałem ok. 15g, ponieważ za nim nie przepadam, a gałkę muszkatołową dałem kupioną Kamisa w postaci mielonej. Reszta jak w przepisie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Ruszyłem na przeszukanie kolejnego supermarketu i udało kupić mi się gałkę muszkatołową w całości, wiec dodałem świeżo mielonej :D . Korzenia imbiru dałem 75g na 5l więc wychodzi na to że nie przesadziłem. Teraz tylko czekać po 10 dniach, zaczną się próby organoleptyczne :D . Później filtracja i najtrudniejsze czyli zapomnienie na jakiś czas o dobroci.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Zapomniałem napisać na ile rumu dałem te 15g imbiru. A było to 5 litrów 45% rumu, czyli 5 porcji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

@spark90 I zostaw na lekkie sklarowanie, tak dla pewności. ;-)
Obrazek

Spark90
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 21 lut 2012, 21:34
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Spark90 »

Czyli wychodzi na to że pięciokrotnie przesadziłem z imbirem :shock: ?? Co teraz zrobić? Maceruje się tylko dwa dni tak :? . Pomóżcie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Kontroluj smak i jak poczujesz, że imbir zaczyna dominować, to go wyjmij.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Ja spróbowałem spiced rumu wg. nieco zmodyfikowanego przepisu radiusa. Niebo w gębie to mało powiedziane :odlot: , ciekawe jak będzie smakował jak sobie poleży w piwniczce i trochę dojrzeje. Zalałem też wiórki kokosowe pseudorumem, potrzymam je 3 dni w alkoholu i zobaczę co wyjdzie.
No i w tej chwili można powiedzieć, że zakończyłem chwilowo zabawę z produkcją rumu ;). Następny cykl - pewnie za rok, teraz pora na żyto :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ja już chyba nie mam, zamiaru przerywać produkcji. Na razie mniejsze nastawy, żeby tylko nie było potrzeby zamrażać drożdży w glicerynie. ;)
Obrazek

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: GRZEŚ141 »

Koledzy śledzę cały wątek o rumie naprawdę wychodzi pychotka :D . Ale muszę dać odbój na chwilkę i w związku z tym mam pytanie czy dunder można przechowywać w chłodnym pomieszczeniu i przez jakim czas bez uszczerbku na jakości???

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Zapobiegliwie zapasteryzowałem kilka czterolitrowych słoików z dundrem i te to mogą postać....
A kiedyś zostawiłem to naturze i po ok. pół roku sam się przestraszyłem :shock: http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view Pleśniowe kożuchy nie chciały wyjść z gąsiora - takie były dorodne :mrgreen: Koledzy z forum przestrzegali mnie przed użyciem takiego dundru, ale wyszedłem z założenia, że co nie zabije, to mnie wzmocni. I wyszedł bardzo ciekawy w smaku rum.
Tak, że możesz dunder postawić na dłużej, a gdy pojawią się kożuchy, to po prostu trzeba je zebrać przy nastawianiu następnego.
Pozdrawiam,
Waldek

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: GRZEŚ141 »

Dzięki kolego ale mam nadzieję że tyle nie będzie stał.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Destylarnie trzymają dunder, nawet rok w beczkach dębowych. Ciekawe czy tam pojawia się jakiś kożuch?
Ja miałem dunder w dwóch sojkach. I w jednym pojawił mi się kożuch, a w drugim nie. I ten z kożuchem, nawet ciekawie pachniał. :)
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: klodek4 »

Witam smakoszy rumowych!!! :-)
No i przyszedł czas na mnie aby spróbować rumowych smaków, dostałem trochę melasy suchej i zakupiłem 4 kg cukru trzcinowego /dość ciemnego/, drożdże dedykowane do rumu mam dzięki kol. Kamal, to będzie moja pierwsza przygoda z rumem, więc liczę na wsparcie.
Od razu przystępuje do pytania, czy do pierwszego nastawu mógłbym np użyć dundru ze zwykłej cukrowki, czy nie i czy dodać do tego np sok z cytryny dla zakwaszenia?????
uploadfromtaptalk1405600735351.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Pierwszy nastaw możesz zrobić na samej melasie i cukrze trzcinowym, nie musisz używać dundru z cukrówki. Dunder - najlepiej po cukrze trzcinowym lub melasie, można by się pokusić o dunder po nastawie owocowym lub miodowym, mogłyby wnieść ciekawe posmaki. Zakwaszaj kwaskiem cytrynowym (sok z cytryny będzie mniej wydajny), ale z umiarem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Kłodek4 - nie papraj rumu burakami!
Zrób tak, jak radzi kolega na wodzie. Mam na zbyciu parędziesiąt litrów gęstego już, wielokrotnego dundru. Mogę wspomóc ;) Wiem, wiem - Hiszpania :(
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Burakiem można paprać tylko w postaci cukru dosypywanego do nastawu ;). I to też w ostateczności przy cięciu kosztów...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: klodek4 »

Właśnie dlatego zadałem pytanie, co by jakiegoś byka nie popełnić:mrgreen:, póki co, to to zalalem cześć melasy i cześć cukru trzcinowego wrzątkiem, wyciągnąłem z lodówki gęstwe drożdżowa od Kamala, poczekam aż to dojdzie do odpowiednich temperatur i po południu to wymieszam i zobaczę czy drożdże ruszą, jak nie, to wrzucę drożdże Coobra Rum Yeast, pozdrawiam!Obrazek
Ps. Ale ta cukrówka jest na bazie białego cukru trzcinowego!!!Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

"Odpaliłem" po raz pierwszy kozią melasę. 15 l plus dunder i woda - Blg ok. 30* bo dunder miał prawie 10*. Drożdże DistilaMax® SR w ilości 10g (jestem oszczędny ;) ) plus pożywki. Startowały niemrawo w temperaturze 18*C. Ale dziś patrzę, a tu żwawo pracują w gęstym nastawie i mają już 28*C. Włączyłem chłodzenie.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Pretender »

Dawno kupowałeś melasę?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Dawno. W ubiegłym roku - na zapas ;)
Już nie mają?
Obdzwoń nasze cukrownie - słyszałem, że czasem poza sezonem rafinują trzcinowy cukier i mają melasę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: klodek4 »

Nastaw gotowy, bałem się że nie ruszą drożdże od kol. Kamala, które były przetrzymywane od kwietnia w gęstwie w lodówce, ale o dziwo ruszyły żwawo, teraz tylko cierpliwość
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: klodek4 »

gr000by pisze:Ja spróbowałem spiced rumu wg. nieco zmodyfikowanego przepisu radiusa. Niebo w gębie to mało powiedziane :odlot:
Gdzie znajdę ten przepis :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: lesgo58 »

Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gr000by »

Ja w tym przepisie zmniejszyłem dawkę gałki muszkatołowej i imbiru o połowę, a dodałem o połowę więcej pieprzu, anyżu oraz skórki pomarańczowej, a z nowych dodatków trafiły 2 cząstki pomarańczy oraz płaska łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego na każdy litr trunku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”