10-letnie wino ,posmak piwnicy

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
mieszczuch
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2013, 12:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem i chętnie nawiązuję nowe znajomośi.
Ulubiony Alkohol: piwo/wino
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy

Post autor: mieszczuch »

Witam

Poszukałem trochę i mało znalazłem na forum (jeśli coś podobnego się znajdzie to przepraszam z góry, ale nie mam czasu dokładnie sprawdzić całego forum).
Mam problem, otóż ostatnio u wujka pomagałem sprzątać mu piwnice i w trakcie sprzątania dokopaliśmy się pod stertą gratów do wina z białego winogrona. Rurka oczywiście pusta bo jak inaczej, gdyż wino stało w balonie 11 lat! (dom teścia wujka).
W smaku i zapachu czuć piwnicę (typowy zapach zawilgoconego pomieszczenia). Czy takie wino nadaje się jeszcze do czegoś?
Nie chodzi mi o destylację ale o ewentualne zabutelkowanie. Jest tego około 20 litrów i jak ewentualnie pozbyć się tego zapachu?
Szkoda żeby poszło na psotę, gdyż wiem jak to zwykle wygląda jak zrobi się wino samemu i ile ono wytrwa:)

Pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: gr000by »

Na 99% nadaje się tylko do przedestylowania. Nie wiadomo ile stało bez wody w rurce, ale i tak za długo. Na dodatek smak i zapach może wskazywać na infekcję pleśnią, nie ryzykowałbym bezpośredniego spożycia takiego wina.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Kamal »

Historia zna taki przypadek: http://alkohole-domowe.com/forum/10-let ... i%20zacier tylko, tam wino stało na strychu.;-)
Zgadzam się z gr000bym, nie radzę go pić. Nie wiadomo co może się w nim znajdować.
Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Wald »

gr000by pisze:Na 99% nadaje się tylko do przedestylowania.
A ja powiem, że na 80% nadaje się do zasilenia porcelanowego mumina (jak pisał Kucyk). Tylko 20% szans, że zostało tam jeszcze coś alkoholu. Kolega próbował tak ratować czteroletni nastaw trzymany w zakręcanej beczce. Było tam sporo różnych rzeczy, ale alkoholu może śladowe ilości. Aerometr niby pokazał po pierwszej połówce ok 20% (z 20 litrów :!: ), ale w zapachu nie przypominało to niczego co nadawałoby się do picia. Dalej było jeszcze mniej %.

Szczelnie zamknięte wino sprzed 50 lat, w smaku bardzo dziwne, raczej niepijalne, dało doskonały winiak. Nie czas robi krzywdę, tylko dostęp powietrza i nie ma co marzyć o ochronnej warstwie CO2, nie po takim czasie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: wojs40 »

Do picia to się raczej nie nadaje, alkoholu też prawdopodobnie w winie nie ma zbyt wiele, ale co ci szkodzi całość przepuścić przez rurki. Koszt niewielki, a nie spróbujesz, nie będziesz wiedział co ewentualnie wylałeś.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: rozrywek »

To jest białe wino, czyli nietrwałe, czyli na rurki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Pretender »

Na rurki z nim, na rurki ! ;D

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: janik »

Potwierdzę powyższe opinie kolegów,że to wino jest stracone. Wino białe jest podatne na zakażenia a tym bardziej jeżeli zostało narażone na dostęp powietrza poprzez nie zalaną rurkę. Jedynie destylacja pomoże odzyskać zawarty alkohol chociaż efekty smakowe nie muszą być zadawalające.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli tam w ogóle jest jeszcze jakikolwiek alkohol... Nie sądzę, żeby coś zostało- jak nie odparowało samo, to wzięły się za to bakterie octowe.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
mieszczuch
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2013, 12:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem i chętnie nawiązuję nowe znajomośi.
Ulubiony Alkohol: piwo/wino
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: mieszczuch »

Witam. Dzięki za w miarę obszerną odpowiedz. A więc tak akurat przepuszczam - leci 3cia litrowa butelka ,więc co do alkoholu to myślę ,że jest dobrze. Ale zapach owoców + beczki dębowej w której spędziło miesiąc. Tak jak piszę kolega -Winiak. Mam pytanie odnośnie tego co dalej z tym zrobić jakiś konkretny przepis aby to było pijalne i nie odtrącało?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Pretender »

Dębina i troszkę czasu.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: 10-letnie wino ,posmak piwnicy

Post autor: Emiel Regis »

mieszczuch pisze:Ale zapach owoców + beczki dębowej w której spędziło miesiąc.
Ciekawe to, co kolega pisze. Robiłem próby destylując macerat dębowy, efekty były dalekie od opisanych powyżej..
Ciekawość bierze jak też ten trunek będzie się układał z czasem.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”