Witam
Jakiś czas temu kupiłem kilkadziesiąt litrów płynnej glukozy. Oprócz atrakcyjnej ceny, cukier ten bardzo szybko mieszał się z wodą, więc był tanim i wygodnym sposobem na nastawy. Niestety po kilku cyklach, zauważyłem pewna prawidłowość, fermentacja kończyła się na 5 BLG. Stosowałem różnego typu drożdże, oczywiście gorzelniane, próbowałem zmniejszać BLG, zawsze to samo przy ok.5 BLG koniec fermentacji. Gdyby nie fakt, że mam tego jakieś 150 l to bym wrócił do cukru i po problemie. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ?
Nastaw na glukozie
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw na glukozie
Możliwe, że te 5 Blg to poziom cukrów których drożdże nie potrafią przerobić - niefermentowalnych. Spróbuj może nastawić jeden nastaw na dundrze z poprzedniego procesu - możliwe, że w trakcie gotowania te cukry ulegną takim przemianom(ale nie ma pewności), że drożdże będą mogły je przerobić - jeżeli Blg końcowe będzie w okolicy 5 tzn że się udało. Jeżeli nie to zostaje tylko powoli przerabiać nie przejmując się tym.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw na glukozie
Możesz mieć syrop glukozowy produkowany ze zboża, nieoczyszczony z cukrów niefermentowalnych i stąd pozostałość 5 BLG po fermentacji. Możesz spróbować zakwasić nastaw kwaskiem cytrynowym przed gotowaniem, nastawić kolejny na dundrze i sprawdzić tak jak pisał aronia czy BLG stanie na 5, tak jak zwykle, czy wyżej. Dodatek kwasu wspomoże ew. przemianę cukrów niefermentowalnych w fermentowalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.