UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Post autor: mirek109 »

Rozerwało gąsiorek - 5 litrowy. Wiedziałem że przy podnoszeniu się temperatury alkohol mocno zwiększa swoją objętość.

Piszę dla przestrogi - sprawdźcie u siebie - popuśćcie nakrętki.
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Post autor: soltys »

Wystarczy nie napełniać pod korek tylko zostawić trochę wolnego miejsca, tak ze 200 ml
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Post autor: greg0004 »

Co by nie było to strata! Piszesz chyba o winie? Ja robiąc winka nigdy nie zlewałem do butelek na leżakowanie tylko zawsze trzymam do końca sporzycia w większych gąsiorkach- na koniec jak już mało to właśnie w takich 5L. I tu czasem pojawiają się niespodzianki, bo nigdy nie siarkuję win, to potrafi po dłuższym czasie dać o sobie znać.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Post autor: gr000by »

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Post autor: mirek109 »

soltys pisze:Wystarczy nie napełniać pod korek tylko zostawić trochę wolnego miejsca, tak ze 200 ml

Doskonale o tym wiedziałem ale się stało. To był powód zamieszczenia powyższego tematu.

Autor tematu
mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: UWAGA - PĘKAJĄ gąsiorki

Post autor: mirek109 »

greg0004 pisze:Co by nie było to strata! Piszesz chyba o winie?
Nie o winie. O okowicie 83%. Wino nie rozszerza się tak mocno.

Tak, był taki temat i wypowiedziałem się w nim :( ale błąd popełniłem.

Temat jest ostrzeżeniem i przypomnieniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”