Wykonałem dwa bufory ze słoików na przetwory.
Pierwszy z wykorzystaniem 2l wecka.
Pojemność robocza 1,25l.
Tu, ze względu na w 2/3 szklaną kolumnę wewnętrzną, miałem kłopoty z wygrzaniem wsadu. Pomogła miedź jako wypełnienie. Był z regulacją pojemności ale to chyba zbędny gadżet. W sumie wecka nie polecam ze względu na kłopoty z wykonaniem otworu w wieczku.
Drugi z 2l twista. I taki polecam
Pojemność robocza 1,5l.
Rura wewnętrzna to wnętrze termosu ze stali nierdzewnej (1,2zł na złomie). Uszczelnienia z silikonu szklarskiego Soudala i silikonowych foremek do mufinek. Termometr w dnie mierzy temperaturę cieczy. Moim zdaniem jest lepszy niż pomiar par przy termometrze w wieczku. Spust w dnie rurką silikonową z zaciskiem.