Witam szanowne grono. Korzystając z wolnego, chcę przedestylować kilkadziesiąt litrów różnych win i nastawu z przenicy. Jednak mam dylemat, otóż do tej pory robiłem alkohole na kanie z mleka i chłodnicy. Ostatnio zakupiłem deflegmator i dwa odstojniki. Niestety nie zdążę zmontować sprzętu na jutro (nie mam przewodów do połączenia...), a wiem że w najbliższym okresie nie będę miał czasu który mogę poświęcić na produkcje. Czy jest sens gotować to teraz, w miedzy czasie ewentualnie potraktować chemią, a później w wolnej chwili przeleciec jeszcze raz na pełnym sprzęcie? Czy lepiej poczekać aż znajdę wystarczająco dużo czasu i ruszyć całością na kompletnym sprzęcie? Albo prościej: czy drugie gotowanie z odstojnikami i deflegmatorem wyeliminuje syfy z pierwszego gotowania w przybliżonym stopniu, tak jakby te odbywało się na kompletnej aparaturze?
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: post still - gotować teraz, czy czekać?
Napisane: niedziela, 14 sie 2011, 18:04
Warto przegotować teraz, bo surówkę można łatwiej i dłużej przechowywać. Nie ma ryzyka zepsucia, czy zaoctowania.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: niedziela, 14 sie 2011, 18:10
A jak może prezentować się jakość produktu? Czy będzie porównywalna to tej, gdybym gotował dwa razy na kompletnym sprzęcie? Pytania może banalne, ale pierwszy raz będę bawił się deflegmatorem. Dzięki za szybką odpowiedź
Napisane: środa, 24 sie 2011, 23:49
Temat przeterminowany. Treść powielana.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości