Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
-
- Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Fajniejsze wychodzi z Piwa Karmi klasycznego.
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody
Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody
Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Tak sobie chodzę z łopatą po forum i tym razem odkopałem Porterówkę.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Nie piszą, bo delektują się porterówką w domowym zaciszu
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Dzięki za odkopanie tematu - przypomniałem sobie, że też miałem to poczynić.
Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:
1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)
Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:
1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)
Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 12:37 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Krupnik:
post15044.html#p15044
W książce strona 359
Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317
A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.
post15044.html#p15044
W książce strona 359
Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317
A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 18:55 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
W książce strona 317, 318 i 319
Nie wiem czy były inne wydania książki Cieślaka, ale w tym, przedstawionym przez kolegę lesgo58 Powinno być:
W książce strona 317, 318 i 319
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Rzeczywiście trochę namieszałem i przez nieuwagę zamieniłem strony. Dla krupnika powinno być 317, zaś dla porterówki 359
Rzeczywiście trochę namieszałem i przez nieuwagę zamieniłem strony. Dla krupnika powinno być 317, zaś dla porterówki 359
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego