Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
-
- Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Panowie/Panie robię porterówkę wg. Cieślaka ( w tej chwili robi się ta "esencja" ), ale mam w związku z tym 2 pytanie:
1. Czy mogę użyć Żywca Portera? Jest on dość mocny 9,5%, a wszędzie czytam, że im słabszy tym lepszy.
2. W przepisie pisze aby używać spirytusu, jednak czy dużo stracę jeśli zamiast spirytusu użyję psoty ok. 65%? Nie zależy mi specjalnie na jakiejś wysokiej mocy.
Pozdrawiam
Szym
1. Czy mogę użyć Żywca Portera? Jest on dość mocny 9,5%, a wszędzie czytam, że im słabszy tym lepszy.
2. W przepisie pisze aby używać spirytusu, jednak czy dużo stracę jeśli zamiast spirytusu użyję psoty ok. 65%? Nie zależy mi specjalnie na jakiejś wysokiej mocy.
Pozdrawiam
Szym
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Możesz zrobić na Porterze Żywieckim, bez problemu. Porter Żywiecki jest najgęstszym porterem na rynku polskim, którego miałem okazję pić . Możesz też użyć 65% destylatu (byleby nie śmierdział i był dobrej jakości), ale będziesz miał słabszą nalewkę. Tutaj Porter Żywiecki dobrze się spisze, bo jest mocniejszy i trochę podniesie moc końcową nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Specjalnie z myślą o degustator(k)ach płci pięknej, do stworzenia najnowszej Porterówki wykorzystałem piwo Książęce Ciemne Łagodne.
Przepis szybki i prosty:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%
Dalej standardowo. Piwo podgrzać w dużym garnku, wsypać powoli i ostrożnie cukier (szybkie dodanie spowoduje natychmiastowe i niekontrolowane wykipienie zawartości garnka), dodać cukier wanilinowy i mieszać do rozpuszczenia. Gdy całość ostygnie dodać spirytus i wymieszać. Odstawić przynajmniej na dobę lub jeśli się uda na dłużej w ciemne, odosobnione miejsce
Ważna uwaga na koniec. Używać spirytusu tylko i wyłącznie klasy lux. Dawno, dawno temu, próbowałem zrobić ów trunek na "psoto-bimbrze" z pot-stilla. Efekt połączenia był taki, że nie dało się tego pić. Wynik - zmarnowane portery oraz bimber, które z przyjemnością można było wypić osobno.
Przepis szybki i prosty:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%
Dalej standardowo. Piwo podgrzać w dużym garnku, wsypać powoli i ostrożnie cukier (szybkie dodanie spowoduje natychmiastowe i niekontrolowane wykipienie zawartości garnka), dodać cukier wanilinowy i mieszać do rozpuszczenia. Gdy całość ostygnie dodać spirytus i wymieszać. Odstawić przynajmniej na dobę lub jeśli się uda na dłużej w ciemne, odosobnione miejsce
Ważna uwaga na koniec. Używać spirytusu tylko i wyłącznie klasy lux. Dawno, dawno temu, próbowałem zrobić ów trunek na "psoto-bimbrze" z pot-stilla. Efekt połączenia był taki, że nie dało się tego pić. Wynik - zmarnowane portery oraz bimber, które z przyjemnością można było wypić osobno.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Serwus, "Porterówka" to według mnie trunek długodystansowy, zdatna do gardła po min. roku a doskonała po dwóch, no i laska wanilii musi być, o Żywcu nie wspomnę, jak na długi dystans to cukru jak najmniej. Polecam przepis kolegi Calyx .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 180
- Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Robiłem na Porterze żywieckim, a ostatnio na Grand Imperial Porter. Na tym drugim wyszła mniej ostra w smaku, może to kwestia mniejszej zawartości ekstraktu w Grand Imperial (18.1% wag.).
Natomiast czas leżakowania to rzeczywiście minimum 2-3 miesiące, jeśli ktoś ma cierpliwość
Natomiast czas leżakowania to rzeczywiście minimum 2-3 miesiące, jeśli ktoś ma cierpliwość
Lubię to co naturalne
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
U mnie "przegryzła" się dopiero po 6 miesiącach na Porterze Żywieckim. Teraz ma 18 miesięcy i jest jeszcze lepsza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Jak ma być "babska" to proponuję:
0,5 l porteru
0,5 l Karmi
100 g cukru (wg upodobań może być więcej)
laska wanilii
kora cynamonu- 1 szt potłuczona
0,5 l spirytusu 96%
Bardzo słaba wyjdzie, a co za tym idzie będzie do kitu w smaku.Trener pisze:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%
Jak ma być "babska" to proponuję:
0,5 l porteru
0,5 l Karmi
100 g cukru (wg upodobań może być więcej)
laska wanilii
kora cynamonu- 1 szt potłuczona
0,5 l spirytusu 96%
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Aż taka słaba nie jest. Alkohol grzeje i jest delikatna w smaku. Dla mnie nawet trochę za delikatna, ale kobietom smakuje. Przydałoby się ją zrobić z jakiegoś prawdziwego, domowego portera.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Kolega Jacek dał mi swój przepis na "Karmi-lówkę"
Do garnka dodajemy:
0,5 L. Karmi klasyczne
mały cukier waniliowy
3/4 szklani wody
0,5 szklanki cukru białego
Następnie podgrzewamy to mieszając.
Do butelki 0,5 L. wlewamy 0,2 L. spirytusy i uzupełniamy tym z naszego garnka.
Do garnka dodajemy:
0,5 L. Karmi klasyczne
mały cukier waniliowy
3/4 szklani wody
0,5 szklanki cukru białego
Następnie podgrzewamy to mieszając.
Do butelki 0,5 L. wlewamy 0,2 L. spirytusy i uzupełniamy tym z naszego garnka.
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Ja polecam porterówkę tylko na mocnych treściwych porterach. Żywiec porter to minimum, polecam użycie dojrzałego porteru komes, chętnie spróbowałbym też z Pinta imperator bałtycki lub z jakimś RISem.
Nie polecam też użycia cukru oraz syntetycznej wanilii, porterówka ma być smacznym i dostojnym alkoholem, użyjmy miodu zamiast cukru i prawdziwej wanilii, koszt wzrośnie ale otrzymamy coś naprawdę pysznego. Trzeba też poczekać przynajmniej 2-3 miesiące przed spożyciem aby nalewka dojrzała. Niezły pełny przepis można znaleźć tutaj: http://przepisy-studenckie.blogspot.com ... rowka.html
Nie polecam też użycia cukru oraz syntetycznej wanilii, porterówka ma być smacznym i dostojnym alkoholem, użyjmy miodu zamiast cukru i prawdziwej wanilii, koszt wzrośnie ale otrzymamy coś naprawdę pysznego. Trzeba też poczekać przynajmniej 2-3 miesiące przed spożyciem aby nalewka dojrzała. Niezły pełny przepis można znaleźć tutaj: http://przepisy-studenckie.blogspot.com ... rowka.html
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Bardzo lubię Porterówkę i długo szukałem ideału ... i znalazłem to Porterówka "Wosia" - nick kolegi
PORTERÓWKA
2x 0,5l litra piwa Porter (najlepszy Żywiec)
3x 0,5 litra piwa ciemnego (nie mylić z karmi albo porterem- np Belfast, Czerwony Smok)
1 szklanka cukru.
2 opakowania po 16 gr.cukru wanilinowego, lub laska wanilii
2 litry spirytusu min.95%
0,5l przegotowanej wody.
Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !!! ).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilij- uwaga bo się pieni. Po rozpuszczeniu cukru i cukru wanilinowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodniu. Przepyszny trunek ale trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi !!!
Naprawdę gorąco polecam - przepis wielokrotnie sprawdzony
PORTERÓWKA
2x 0,5l litra piwa Porter (najlepszy Żywiec)
3x 0,5 litra piwa ciemnego (nie mylić z karmi albo porterem- np Belfast, Czerwony Smok)
1 szklanka cukru.
2 opakowania po 16 gr.cukru wanilinowego, lub laska wanilii
2 litry spirytusu min.95%
0,5l przegotowanej wody.
Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !!! ).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilij- uwaga bo się pieni. Po rozpuszczeniu cukru i cukru wanilinowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodniu. Przepyszny trunek ale trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi !!!
Naprawdę gorąco polecam - przepis wielokrotnie sprawdzony
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Policzyłem raz jeszcze tak na biegu bo wiem że mocna ale nie pamiętałem dokładnie ile - zakładając dobre piwa średnio 10% będziesz miał wódkę 40-41%
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
bez tej wody w przepisie (0,5l) będzie 47-48% - moim zdaniem za dużo
Weź pod uwagę że to ma również smakować , zrób zgodnie z przepisem a gwarantuje że będziesz zadowolony
Weź pod uwagę że to ma również smakować , zrób zgodnie z przepisem a gwarantuje że będziesz zadowolony
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Witam,
Mój dotychczasowy de beściak to:
6l piwa porter, produkcja własna, ciemne słody bez zacierania, zaparzone w wodzie @70°C przez 6 min. W stosunku 1:3
4l spirytusu
ok. 250g cukru (zależnie od gustu)
4 laski wanilii
garść suszonych owoców jałowca
Porter odgazowuję w temp. pokojowej, nie podgrzewam. Powoli dolewam spirytus, następnie wsypuję cukier, wanilię i jałowiec.
Całość zlewam do butli i odstawiam na kilka tygodni.
Po tym czasie do butelek, kilka butelek dosładzam syropem klonowym dla odmiany.
Sączyć jak nalewki, choć mój znajomy pija tę nalewkę jak łiski on d roks
Mój dotychczasowy de beściak to:
6l piwa porter, produkcja własna, ciemne słody bez zacierania, zaparzone w wodzie @70°C przez 6 min. W stosunku 1:3
4l spirytusu
ok. 250g cukru (zależnie od gustu)
4 laski wanilii
garść suszonych owoców jałowca
Porter odgazowuję w temp. pokojowej, nie podgrzewam. Powoli dolewam spirytus, następnie wsypuję cukier, wanilię i jałowiec.
Całość zlewam do butli i odstawiam na kilka tygodni.
Po tym czasie do butelek, kilka butelek dosładzam syropem klonowym dla odmiany.
Sączyć jak nalewki, choć mój znajomy pija tę nalewkę jak łiski on d roks
-
- Posty: 42
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 23:10
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Miałem kiedyś przepis gdzie dodawało się wodę, ja ten składnik zastąpiłem karmi i jest o niebo smaczniejsza. Woda nie wnosi żadnego smaku a wręcz rozrzedza już występujące, więc jak dla mnie to składnik niepożądany. Za to dodaję odrobinę cytryny co uwypukla wanilię ale tę z laski nie z torebki.
-
- Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Fajniejsze wychodzi z Piwa Karmi klasycznego.
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody
Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody
Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Tak sobie chodzę z łopatą po forum i tym razem odkopałem Porterówkę.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Nie piszą, bo delektują się porterówką w domowym zaciszu
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Dzięki za odkopanie tematu - przypomniałem sobie, że też miałem to poczynić.
Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:
1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)
Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:
1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)
Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 12:37 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Krupnik:
post15044.html#p15044
W książce strona 359
Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317
A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.
post15044.html#p15044
W książce strona 359
Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317
A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 18:55 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
W książce strona 317, 318 i 319
Nie wiem czy były inne wydania książki Cieślaka, ale w tym, przedstawionym przez kolegę lesgo58 Powinno być:
W książce strona 317, 318 i 319
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%
Rzeczywiście trochę namieszałem i przez nieuwagę zamieniłem strony. Dla krupnika powinno być 317, zaś dla porterówki 359
Rzeczywiście trochę namieszałem i przez nieuwagę zamieniłem strony. Dla krupnika powinno być 317, zaś dla porterówki 359
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego