Witam. Ostatnio filtrowalem 10L destylatu o mocy 95% wiem ze lepiej jest destylowac trunki o nizszej mocy ale taki wlasnie jest mi potrzebny wiec nie mam wyboru. I tu sprawa wyglada tak wlewam w filtr 10L i wyjmuje z niego 9.3L reszta zostaje w weglu i nie chce z niego juz wyjsc. Sa na to jakies sposoby. To dosc bolesna starata i wolalbym jej unikac. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Wlej do filtra z pół litra wody, A wyleci Ci ta zguba, do flaszki. jak bedziesz pilnował to może złapiesz samą zaginioną. A jak będzie zmieszana z wodą to co za problem? Dolejesz ją do późniejszego nastawu I procenty odzyskasz prawda?
Proste? I takie ma być.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 mar 2009, 00:25 przez mima, łącznie edytowano 1 raz
Nie tak dawno psociłem kumplowi zacierek , chcąc mu udowodnić że będzie spiryt. Po pierwszej destylacji wyleciało średnio całość 93 - 94 %. Rozcieńczyłem to do 40 - góra 45 % i na filtr węglowy. Jak już przefiltrowałem to przepłukałem na koniec wodą jak kolega MIMA napisał. Następnie dodałem 1 łyżkę stołową sody spożywczej na 5 litrów spirytu i wymieszałem.Pozostawiłem to wszystko na 3 dni. Znów do gara na II - gi raz. Wyszło dobrze moc średnia 95 - 96 %. Po rozcieńczeniu z wodą do 40 % smak dobry ale lekko ostrawy. Po leżakowaniu za jakieś 2 - 3 miesiące będzie miodzio w gębie.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości