Poprawiony zacier z ziemniaków.


Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez Juliusz » Wtorek, 23 Lut 2010, 15:34

Alkohol z ziemniaków.

Otrzymywanie alkoholu z ziemniaków nie jest procesem bardzo wydajnym. Zaczynając od 4-6 kg ziemniaków można się podziewać otrzymać około 1L wódki 40%. Dane te są bardzo przybliżone ze względu na różnorodność rodzajów ziemniaków.

Pędzenie alkoholu z ziemniaków (na wódkę czy gin) posiada jeszcze dodatkową trudność dla nas. Zamiana skrobi (jest jej w nich około 20% + 73% wody + inne) na cukry nie jest prosta, bo nawet zakiełkowane ziemniaki nie mają w sobie enzymów amylazy koniecznej do tej przemiany. Aby ‘słodować’ ziemianki należy do nastawu dodać słodowanego jęczmienia. Dodaje się około 5% do 10% objętościowo.

W poście wyżej 'Kwachu' jednak pisze że:
W ziemniakach znajdują się enzymy amylolityczne.
Cytat:
Skrobia w ziemniaku po przemarznięciu jest hydrolizowana przez amylazę, produktami hydrolizy mogą być oligocukry, maltoza i glukoza. W nieuszkodzonej tkance ziemniaka amylaza nie występuje w elementach komórkowych zawierających ziarna skrobi. Po przemarznięciu kryształy lodu przebijają ściany komórkowe i amylaza zawarta w soku pozakomórkowym zaczyna hydrolizować ziarna skrobi.
Powstające stopniowo glukoza i maltoza nadają (po pewnym czasie) charakterystyczny słodki smak przemarzniętym ziemniakom. (na podstawie Doświadczeń Chemicznych T.Plucińskiego str.100-102)


Metoda:
Ziemniaki dokładnie oczyścić i opłukać. Ugotować ze skórkami (można parować) do miękkości (staraj się dać minimum wody do gotowania, ewentualnie dodać trochę, aby się nie przypaliły). Po ugotowaniu ziemniaki zmiażdżyć na masę. Otrzymaną masę gotować ponownie aż uzyskamy gęstą, równomierną, płynną masę (gotować nawet do 2 godzin). Jest to koniecznie, aby zmaksymalizować zamianę skrobi na cukry.

Gdy mamy już płynną masę, zmniejszamy temperaturę do 65C – 70C. Temperatura ta i jej utrzymanie są bardzo ważne. Idealna temperatura masy powinna być w granicach 67C.

Gdy mamy już ustabilizowaną temperaturę przestępujemy do właściwego słodowania. Do masy dodajemy pokruszony słodowany jęczmień w ilości: na 10kg płynnej masy ziemniaczanej dodajemy ½ kg do ¾ kg słodowanego jęczmienia.

Masę mieszamy często zwracając uwagę, aby temperatura ~67C utrzymana była przez cały czas. Ten proces może zając od jednej do czterech godzin.

Pod koniec procesu zauważysz, że masa słodowana jakby rzednie. Testem na obecność skrobi jest, znana przez nasze babcie i prababcie metoda na jodynę. Na łyżeczkę słodowanych ziemniaków dodajemy kroplę jodyny. Jeśli jodyna zmieni kolor na niebiesko-purpurowy znaczy to, że jest jeszcze skrobia i proces musi trwać dłużej. Gdy jodyna nie zmienia koloru – pozostaje brązowa – mamy gotową masę.

Otrzymana masa jest gęsta i nie zawiera jeszcze odpowiedniej ilości wody. Tu pojawia się zmienna, którą należy doregulować w zależności od rodzaju ziemniaków, jakimi dysponujemy – chodzi o zawartość w nich wody. Średnio jak, pisałem wyżej, w ziemniakach jest około 73% wody, ale może jej być np. 70% lub 75%.

Zgrubnie, znaczy ‘na oko’ do 10kg otrzymanej masy można dodać tyle wody, aby otrzymać 30 litrów nastawu (20L wody).

Po schłodzeniu do około 25C nastaw zaszczepiamy drożdżami (5 gramów suchych drożdży piekarniczych, poprzednio namoczonych).

Po skończonej fermentacji trzeba odczekać aż zacier się wyklaruje. Fermentujemy jak inne zaciery.
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Awatar użytkownika
Juliusz

 
Posty: 1037


Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Turbo 24 - Jan Okowita
Cena: 10,99 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor.
Płatki dębowe lekko opiekane 20 g
Cena: 2,90 zł
Orzeźwiająca smaczna nalewka. Polecana do sałatek i deserów.
Zaprawka do alkoholu - Cytrusowa 100 ml
Cena: 10,49 zł
Nalepka na butelkę z domowym destylatem.
Etykieta do butelek Czysta Ojczysta (nr 358)
Cena: 0,35 zł
Doskonałe drożdże do fermentacji, zawierają wszelkie niezbędne składniki i mikroelementy.
Drożdże Coobra 7
Cena: 11,99 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł
Promocja: 4,99 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak whisky.
Koncentrat Baltimore Scotch Whisky 200 ml
Cena: 39,00 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak pigwówki.
Koncentrat Pigwówka 200 ml
Cena: 39,00 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez Kucyk » Wtorek, 23 Lut 2010, 15:54

Juliusz napisał(a):Po skończonej fermentacji trzeba odczekać aż zacier się wyklaruje.


To nie odpędzamy całej brei tylko płyn? Będziemy mieli z 20% straty...
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez remogg » Wtorek, 23 Lut 2010, 18:17

A jakby surowe ziemniaki trochę przemrozić? Wiem z doświadczenia, że zmarźnięte ziemniaki po ugotowaniu są słodkie w smaku. Może niska temperatura powoduje w jakiś sposób zamianę skrobi w cukier? Może wtedy dałoby się wyciśnąć więcej psoty z kartofla?

Jest też taka odmiana ziemniaka o nazwie "Batat" tzw. słodki ziemniak.
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.
remogg

 
Posty: 37

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez Juliusz » Środa, 24 Lut 2010, 05:22

Zgodnie z moim zdrowym rozsądkiem powstały w brei cukier powinien być rozpuszczony w nastawie i przefermentowany. Osad, to resztki drożdży i pozostałe substancje nie zużyte w fermentacji. Myślę, że można gotować wszystko ale pewnie trzeba wtedy mieszać aby się nie przypalało. Czy myślisz (Kucyk), że to może być aż 20%?

Recepty nie sprawdzałem i doszukam więcej.

@remogg

'Słodkie ziemniaki' - batat, patat. Są słodkie ale nie aż tak bardzo aby z nich warto było cukier pozyskiwać (może słodowaniem aby zamienić skrobię na cukry). O zamarzniętych ziemniakach coś takiego słyszałem, że są słodkie ale wątpię aby zamrażanie dało wydajność wartą zachodu.

Może inni koledzy coś dodadzą i poprawią. Temat jest w zasadzie jeszcze surowy.
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Awatar użytkownika
Juliusz

 
Posty: 1037

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez kwachu » Środa, 24 Lut 2010, 13:05

Juliusz napisał(a):Alkohol z ziemniaków.

Zamiana skrobi (jest jej w nich około 20% + 73% wody + inne) na cukry nie jest prosta, bo nawet zakiełkowane ziemniaki nie mają w sobie enzymów amylazy koniecznej do tej przemiany.


Witam.
W ziemniakach znajdują się enzymy amylolityczne.
Cytat:
Skrobia w ziemniaku po przemarznięciu jest hydrolizowana przez amylazę, produktami hydrolizy mogą być oligocukry, maltoza i glukoza. W nieuszkodzonej tkance ziemniaka amylaza nie występuje w elementach komórkowych zawierających ziarna skrobi. Po przemarznięciu kryształy lodu przebijają ściany komórkowe i amylaza zawarta w soku pozakomórkowym zaczyna hydrolizować ziarna skrobi.
Powstające stopniowo glukoza i maltoza nadają (po pewnym czasie) charakterystyczny słodki smak przemarzniętym ziemniakom. (na podstawie Doświadczeń Chemicznych T.Plucińskiego str.100-102)
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez remogg » Środa, 24 Lut 2010, 14:38

No to o ile dobrze zrozumiałem skrobia zmienia się w cukier prosty (glukoze). To może nie trzeba słodować takich ziemniaków.

Hmm będe miał trochę czasy to się pobawię i zrobie mały eksperyment.
By zachować trzeźwość, nienormalne musisz uznać za normalne, a normalne-za nienormalne.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
Wszyscy alkoholicy piją z tego samego powodu: z byle powodu.
remogg

 
Posty: 37

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez Zygmunt » Czwartek, 25 Lut 2010, 10:31

100kg ziemniaków zawiera nie więcej jak 18kg skrobi. Z tego można uzyskać ok. 11l alkoholu. Wypada gorzej od cukru, czy melasy, ale weźmy poprawkę na różnicę w cenie surowca.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika
Zygmunt

 
Posty: 4380

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez zebazdan » Poniedziałek, 13 Gru 2010, 09:57

Witam,
chodzi o cenę surowca. Ale przecież muszę całość zatrzeć a to wymaga czasu i w moim przypadku prądu. I chyba na to samo wychodzi. A mam pytanie odnośnie smaku. Czy jest lepsza psotka z ziemniaka od nastawów cukrowych?

Pozdrawiam\Sebastian
zebazdan

 
Posty: 100

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez sinat-ra » Sobota, 9 Kwi 2011, 16:01

Panowie a jak z zapachem przy fermentacji tego typu zacieru?
W trakcie fermentacji wydzielają się w końcu dwutlenek węgla wraz z "dodatkowymi atrakcjami". Musiałem w zimie (-atrakcja zbożowa-) rureczką odprowadzać wszystko bezpośrednio do wentylacji.
sinat-ra

 
Posty: 6

Re: Poprawiony zacier z ziemniaków.

Postprzez Sam Ogon » Piątek, 7 Gru 2012, 13:54

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie!
Od czterech dni panuje u mnie temperatura poniżej zera i ziemniaki się mrożą.
Kiedy zrobić z nich zacier i czy zrobić go z zamarzniętych prosto z worka czy może przenieść je na jakiś czas do pomieszczenia o temperaturze pokojowej?
Zacier to ziemniaki+mąka bez słodu.
Awatar użytkownika
Sam Ogon

 
Posty: 3

Następna

Wróć do Zaciery zbożowe i ziemniaczane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości