Pompka do napowietrzania nastawu

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

jozzek666 pisze:
wawaldek11 pisze:Ale o takich z kwasówki nie wiedziałem :(
Chociażby taki...https://goo.gl/bnjpSZ
Z kwasówki ma tylko króciec :(
Z ciekawości zobaczę jak będzie wyglądać napowietrzanie przez bardzo gęstą siatkę z KO? Z ciekawości, bo nie napowietrzam nastawów od przejścia na większe naczynia, w których dobrą robotę robi wiertarka z mieszadłem.
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pompka do napowietrzania nastawu

Post autor: mariusz19029 »

Odpowiednie napowietrzenie, czyli natlenienie służy drożdżom przede wszystkim w początkowym etapie kiedy się namnażają. Ja powiem szczerze raczej nigdy nie napowietrzałem nastawów. Po wlaniu wody i cukru kilkukrotnie zamieszam kijem i właściwie to wszystko, a raczej negatywnych efektów nie zauważyłem, cukier również do końca zawsze przerabial. Inaczej się sprawa może przedstawiać jeżeli robi się bardzo mocne nastawy, wtedy odpowiednie napowietrzenie jest bardzo ważne.

Slodziaksos
50
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pompka do napowietrzania nastawu

Post autor: Slodziaksos »

https://youtu.be/X6FElUJHp2c
Tak to wygląda u mnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”