Pomocy! Woda w rurce fermentacyjnej wyschła.

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy

Post autor: ta_moko »

Jeśli zlewałeś wężykiem, a jego koniec był pod lustrem wina, to nie doszło raczej do natlenienia wina. Przykre walory smakowe i zapachowe mogą jednak mieć przyczynę w jakimś zainfekowaniu nastawu. Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście nastąpił ponowny start fermentacji. Musisz poczekać, aż drożdże skończą przerabiać cukier i na smak i zapach zadecydować co dalej z winem.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Pomocy! Woda w rurce fermentacyjnej wyschła.

Post autor: W_TG »

Kwaśne wino można ratować dodatkiem węglanem wapnia..
Ja jednego razu tak uratowałem balon wina. Z braku węglanu wapnia użyłem kwaśnego węglanu wapnia (sody oczyszczonej)
Na 40 l balon użyłem 1/2 paczki.
Uwaga należy dodawać malutkimi porcjami, bo gwałtownie się pieni i możemy mieć gejzer.

Co do wysychania wody w rurce fermentacyjnej.
Wodę należy zastąpić parafiną ciekłą. Za kilka złotówek w aptece można nabyć.
Nigdy nie wyschnie.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
szybko11
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 lut 2015, 23:41
Podziękował: 10 razy
Re: Pomocy! Woda w rurce fermentacyjnej wyschła.

Post autor: szybko11 »

Dziękuje za wszystkie rady, poczekam więc i popatrzę co się będzie działo.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pomocy! Woda w rurce fermentacyjnej wyschła.

Post autor: gr000by »

Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu, kwaśny węglan sodu) w mojej opinii daje znacznie lepsze efekty przy odkwaszaniu niż kreda (węglan wapnia). Związki sodu z kwasami organicznymi praktycznie nie mają smaku, dobrze się rozpuszczają w wodzie i słabych roztworach alkoholowych typu wino, miód pitny. Można stosować sodę w znacznie większych ilościach niż kredę, która ma wyraźny wpływ na smak w większych ilościach. Najpierw warto na próbę odkwasić próbkę wina, tak aby uzyskać w miarę pożądany smak i znać dawkę na całość nastawu, a następnie dodawać ją porcjami - tak jak wspominał W_TG, roztwór bardzo intensywnie się burzy (kreda przy sodzie to pikuś), przy większej dawce potrafi wyjść z pojemnika/balona.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Pomocy! Woda w rurce fermentacyjnej wyschła.

Post autor: W_TG »

Precyzując pojęcie "małej porcji"
Przy młodym nie wyklarowanym winie i dużej ilości w balonie 1 łyżeczka od herbaty to może być OGROMNA PORCJA :D
Po wsypaniu jest zwłoka 1 no może 2 sekund (tak żeby mieć czas na przemyślenie, co mądrego zrobiłem) i cała zawartość balonu startuje do góry :shock: :o
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”