Zrobiłem zacier (10 l ) na podstawie 1410. Wszystko wymieszałem jak należy, dodałem drozdże babuni po rozpuszczeniu się cukru. Zacier zrobiłem w wiadrze po farbach, szczelnie zamknałem i wyniosłem na strych. I tu zaczyna sie mój problem. Zacier chyba nie pracuje bo od ponad tygodnia nic się nie dzieje ale zacier jest mętny. Prosze powiedziec mi co jest nie tak, za niska temperatura? Nieszczelne zamknięte?
Błędy: wiadro po farbach (fu!) i szczelne zamknięcie. Jaka była temperatura tego NASTAWU (nie zacieru do jasnej ch...!)?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Są kiepskie ale ja na nich zaczynałem i dodałem duuuużo za dużo, cztery razy puszczone w rurkach i wyszło cudo jęczmienno-kukurydziane Da się na nich popracować z braku laku
Drożdże Babuni zrobią nastaw dla Babuni Takie drożdże są przydatne do robienia babki drożdżowej na Wielkanoc. I do niczego więcej.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Janie troszkę za srogo Przecież wielu, wielu z nas uczyło się na tej tradycyjnej recepcie. Myślę, że po kilku nastawach na tych najbardziej podstawowych drożdżach poważny hobbysta zainteresuje się oszczędnością czasu, wiele większą wydajnością i jakością trunków po zastosowaniu drożdży gorzelniczych.
@jurex
Aby coś odpowiedzieć potrzebujemy więcej informacji:
Zakładam, że wiaderko było dokładnie wymyte i odkażone. Jeśli znasz jaka była temperatura nastawu zaraz przed zadaniem drożdżami - podaj. Czy drożdże nawodniłeś przed wlaniem do nastawu i ile czasu się nawadniały? Czy nawodnione drożdże już trochę pracowały? Jak bardzo utleniony był nastaw? (Jeśli grzałeś wodę z cukrem, czy po ostygnięciu trochę ją mieszałeś/wzburzyłeś?) Czy dawałeś jakieś pożywki, sok pomidorowy czy coś? Czy nastaw pracował 1, 2 czy 3 dni po odstawieniu na strych? i Jaka jest temperatura na strychu?
Szczelne zamknięcie wiaderka może spowodować zerwanie nakrycia albo pęknięcie wiadra - poprawnej fermentacji raczej nie zatrzyma.
J
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
No to tak: Na strychu temperatura jest około kilkanascie stopni (10-17) Wiadro było kilka razy wyparzane i jest czyste w 100 %, zamknięcie nie jest idealnie szczelne Temperatura poczatkowa ok 30 stopni ale po kilku godzinach nastaw był juz chłodny Jesli chodzi o prace drozdży to cały czas musuje sie lekko jak napój gazowany ale jest to bardzo słabe i mysle ze w taki sposób to mi sie to przerobi na wakacje
Drożdże nie tolerują nagłych zmian temperatury. Już 5 st. na godzinę wykańcza te najsłabsze. Ty zjechałeś z 30 na ok. 15 stC. To był szok termiczny dla nich. Teraz robią w zimnie. Tempo mają jak robotnicy budowlani w deszcz przy 5 stC. Zapewne nie namnażają się wcale.
Cytuj:
przerobi na wakacje
W maju się ociepli to będzie wcześniej gotowe.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Janie troszkę za srogo Przecież wielu, wielu z nas uczyło się na tej tradycyjnej recepcie. Myślę, że po kilku nastawach na tych najbardziej podstawowych drożdżach poważny hobbysta zainteresuje się oszczędnością czasu, wiele większą wydajnością i jakością trunków po zastosowaniu drożdży gorzelniczych.
Masz rację. Jednak świat idzie do przodu. Skoro możemy kupować dzisiaj Audi to nie warto kupować Malucha. Ot, tyle.
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Ok dzięki, ale jeszcze jedno skoro zmiany temperatury wykańczają drożdże to znaczy, że nie powinienem im teraz zmieniać warunków, tylko po prostu czekać?
Ostatnio edytowano piątek, 18 mar 2011, 09:59 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości