Koledzy forumowicze mieszkający w Irlandii, proszę o pomoc. Tu gdzie mieszkam nikt nie jest w stanie, albo jeszcze nie trafiłem na takiego, wywiercić mi otworów w kociołku z nierdzewki. Dajcie jakieś namiary w waszych okolicach. Jak by było za daleko to bym podesłał swój kociołek. Potrzebuję zrobić trzy otwory: 2 x fi 40 mm i 1 x fi 50 mm. Piszcie na PW.
Dzięki i Pozdro.
______________________________________________________________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." Albert Einstein
Taki otwór to kłopotliwa sprawa. Najlepszym amatorskim rozwiązaniem będzie wywiercenie otworów np.: fi4 po obwodzie, a po wybiciu środka, wyszlifowanie na dobrze kamieniem szlifierskim walcowym. Proponuję Ci poszukanie w miejscach, gdzie produkowano konstrukcje stalowe. Po bumie budowlanym niemal w każdej mieścinie jest taki zakład (lub był).
@szabix własnie tą metodą próbowałem . Nawiercałem po obwodzie wiertłem tytanowym, chłodzonym WD40 i przy drugim otworze było już po wiertle. Boże nie zdawałem sobie sprawy jaka ta stal twarda, nawet przy grubości ścianki 0,7 mm. Nie wiem, może te wiertła tylko z nazwy były tytanowe? Se kurcze narobiłem bigosu. Zamiast zamówić gotowy kociołek, to zachciało mi się bawić w Adama Słodowego.
Pozdro.
______________________________________________________________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." Albert Einstein
Spaliłeś wiertło ponieważ prawdopodobnie wierciłeś na szybkich obrotach, zorganizuj sobie wiertarkę z regulowaną prędkością obrotów i wierć z jak najmniejszymi obrotami wtedy wykonasz otwór nawet najzwyklejszym wiertłem. Wiertło pewnie było tylko z nazwy tytanowe. Szabix podał Ci metodę którą sam stosowałem w swoim kegu tylko ja nie wybijałem środka tylko wyciąłem wyrzynarką (też z wolną prędkością).
@wolan Czy próbowałeś wiercić taką otwornicą zamocowaną w wiertarce ręcznej? Pytam z ciekawości, bo nie używałem tego narzędzia. @eeic39 Polecam wiertła kobaltowe. Tylko wykonane nie w postaci COBALT COATED, a min. 5% stopu. Wierciłem z ręki wiertłem fi4 w dennicy 2mm, 350 obr/min, troszkę wody do chłodzenia - poszło dość gładko.
Szanowni "majsterkowicze". Do stali nierdzewnych wiertło tytanowe nie bardzo się nadaje. Najlepsze jest kobaltowe z wybitym oznaczeniem "Co" . Wolne obroty i nawet chłodzenie nie jest potrzebne. Tak wiercę wszystkie otwory w nierdzewkach. Jak jeszcze pracowałem to w stalach nierdzewnych i kwasówkach setki otworów wierciłem
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Tak wierciłem takimi otwornicami nie raz polecam produkt sprawdzony Osobiście kupuje w Castoramie takie otwornice z Dedry. Jednak biorąc pod uwagę, że wszystko jest z PRC to pewnie różnią się kolorem od tych z Yato. Najgrubszą blachę nierdzewną jaką wierciłem, taką otwornicą była 4mm i wiercenie odbywało się z ręki, bo nie podeszło pod stołową. Podstawą są tu wolne obroty i smarowanie olejem. Jako, że produkt przeznaczony do spożywki polecam jadalny Pozdrawiam
Taki otwór to kłopotliwa sprawa. Najlepszym amatorskim rozwiązaniem będzie wywiercenie otworów np.: fi4 po obwodzie, a po wybiciu środka, wyszlifowanie na dobrze kamieniem szlifierskim walcowym. Proponuję Ci poszukanie w miejscach, gdzie produkowano konstrukcje stalowe. Po bumie budowlanym niemal w każdej mieścinie jest taki zakład (lub był).
Istnieją też frezy do wiertarek, i są bardziej skuteczne od kamienia dochodzą do 30 euro za sztukę ale naprawdę warto zainwestować w coś takiego bo praktycznie służy do większości prac.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Zgadzam się z przedmówcą tylko taki frez najskuteczniejszy współgra z szlifierką prostą, wiertarka ma za małe obroty. No i cena 30 euro a tu otwornica 30zł
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości