Witam
Zrobiłem wino z czarnej porzeczki oraz ostrężyn ( zeszło roczne było boskie i poleciałem w większą ilość ).
Przez fatalny błąd obliczyłem i dodałem za dużo wody. Teraz w wygasającej fermentacji chciałbym to naprawić. Na myśl przyszło mi dodanie koncentratu z czarnej porzeczki. Uda mi się to przedsięwzięcie? Uratuje mi ten zabieg mój trunek?
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pomoc przy "naprawie" wina
-
- Posty: 9
- Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 16:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wstrząśnięty, nie zmieszany
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pomoc przy "naprawie" wina
Przy nadmiernie rozcieńczonym winie z winogron zaleca się dodanie gotowej esencji do win (np. Malaga, Portwein), które podnoszą ekstraktywność trunku. Możesz spróbować z gotową esencją albo zrobić takową z porzeczki, ewentualnie dodać trochę rodzynek, które poprawią smak wodnistego wina.