Pomoc przy "naprawie" wina

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Pan_Kracy
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 1 gru 2014, 17:20
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Pan_Kracy »

Witam
Zrobiłem wino z czarnej porzeczki oraz ostrężyn ( zeszło roczne było boskie i poleciałem w większą ilość ).
Przez fatalny błąd obliczyłem i dodałem za dużo wody. Teraz w wygasającej fermentacji chciałbym to naprawić. Na myśl przyszło mi dodanie koncentratu z czarnej porzeczki. Uda mi się to przedsięwzięcie? Uratuje mi ten zabieg mój trunek?
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam
Jestem trudnym człowiekiem, ale pociesza mnie myśl, że Bóg mnie takim stworzył.
alembiki
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Pomoc przy "naprawie" wina

Post autor: kamilpl82 »

Zlej do plastikowych butli i zamroź, woda zamarznie resztę wlejesz do balonu.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

Rumpel
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 16:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wstrząśnięty, nie zmieszany
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pomoc przy "naprawie" wina

Post autor: Rumpel »

Przy nadmiernie rozcieńczonym winie z winogron zaleca się dodanie gotowej esencji do win (np. Malaga, Portwein), które podnoszą ekstraktywność trunku. Możesz spróbować z gotową esencją albo zrobić takową z porzeczki, ewentualnie dodać trochę rodzynek, które poprawią smak wodnistego wina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”