Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
Magiel
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 15 sie 2017, 19:56

Post autor: Magiel »

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, przede mną pierwsze psocenie. Posiadam sprzęt pot still zdjecie załączam. Prosze o rade od jakich przepisów zacząć i jak poprawnie przeprowadzić destylacje. Mysle o nastawach owocowych ale tez whisky. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: radius »

Zdjęcia jakoś nie widać ;) Może jak zobaczymy, to będziemy mogli udzielić konkretnych rad :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Magiel
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 15 sie 2017, 19:56
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: Magiel »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: masterpaw2 »

Porządnie wykonany PS od kolegi franzmastera :ok:
Z uwagi na to, że sezon owocowy w pełni proponuję wszelkiego rodzaju smakówki.
Poczytaj :
http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html
http://alkohole-domowe.com/forum/sliwow ... 9Aliwowica
A zimową porą np. :
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... na%20lenia
Miłej lektury i owocnego kapania
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: Doody »

Magiel pisze: Posiadam dwie grzalki w kegu 1500V i 2000V
Moc grzałek wyraża się w watach (W) nie w Voltach (V).
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Magiel
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 15 sie 2017, 19:56
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: Magiel »

Dziękuję za poprawę pomyliłem jednostkę

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: wawaldek11 »

To jeszcze popraw błędy w poprzednim poście.
Pozdrawiam,
Waldek

Farvi
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 11 sie 2017, 14:00
Re: Pomoc dla nowicjusza.

Post autor: Farvi »

To ja się dołączę. Działam od kilku tygodniu na abratku. mam pytanie. z 25 litrów nastawu uzyskuje 2,25 l. spirytusu 96% 0,5 litra przedgonu i 2 litry pogonu. Czy to oby nie za mało? drugie pytanie jak często myjecie i w ogolę w jaki sposób dbacie o swój sprzęt? Za każdym pędzeniem opłukacie go jakoś? No na ten temat nie mam w ogóle pojęcia

litzl
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 15 kwie 2016, 12:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy

Post autor: litzl »

Napisz coś o sposobie prowadzenia procesu, temperaturach, prędkości odbioru. Wprowadzałeś jakieś korekty odbioru? Jak masz rozmieszczone termometry? Na jakiej podstawie uznałeś, ze to co kapie to już pogon? To tak na początek żeby nie wróżyć z fusów ;) Napisz też co to za nastaw, jakie blg startowe i do ilu odfermentował. Jeśli odbierasz tyle ile napisałeś to... mam wrażenie, że popełniasz błędy przy prowadzeniu procesu. Obstawiam za szybki odbiór.

Odnośnie czyszczenia to, chyba, w większości przypadków wystarczy przepłukanie wodą. Wyjątkiem jest miedź, ale o czyszczeniu miedzi napisane jest już wystarczająco dużo.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy

Post autor: wawaldek11 »

Podstawowe pytanie: ile było cukru w nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek

Farvi
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 11 sie 2017, 14:00
Re: Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy

Post autor: Farvi »

Beka 100 litrów i 25 kg cukru. blg na początku 24. Klasyczna cukrówka. Termometr mam jeden w połowie kolumny i staram się żeby temperatura nie przekroczyła 78 stopni. Po godzinnej stabilizacji cały czas temperatura nie rusza. Dopiero jak skoczy o 0.2 stopnia to zaczyna pachnieć skarpetami. Resztę uznaje za pogon choć kilka razy sprawdzałem i ma to jeszcze 96 %. Jeśli chodzi o prędkość odbioru też tak leci żeby temperatura nawet o 0.1 nie podskoczyła. wtedy przykręcam zawór i znów się stabilizuje. Zawsze puszczam materiał jak jest jak woda wyklarowany. Muszę jeszcze zobaczyć dunder czy zostaje cukier i procenty bo tego jeszcze nie sprawdzałem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”