Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy
Re: Pomoc dla nowicjusza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.
Porządnie wykonany PS od kolegi franzmastera
Z uwagi na to, że sezon owocowy w pełni proponuję wszelkiego rodzaju smakówki.
Poczytaj :
http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html
http://alkohole-domowe.com/forum/sliwow ... 9Aliwowica
A zimową porą np. :
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... na%20lenia
Miłej lektury i owocnego kapania
Z uwagi na to, że sezon owocowy w pełni proponuję wszelkiego rodzaju smakówki.
Poczytaj :
http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html
http://alkohole-domowe.com/forum/sliwow ... 9Aliwowica
A zimową porą np. :
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... na%20lenia
Miłej lektury i owocnego kapania
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza.
To ja się dołączę. Działam od kilku tygodniu na abratku. mam pytanie. z 25 litrów nastawu uzyskuje 2,25 l. spirytusu 96% 0,5 litra przedgonu i 2 litry pogonu. Czy to oby nie za mało? drugie pytanie jak często myjecie i w ogolę w jaki sposób dbacie o swój sprzęt? Za każdym pędzeniem opłukacie go jakoś? No na ten temat nie mam w ogóle pojęcia
-
- Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 15 kwie 2016, 12:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy
Napisz coś o sposobie prowadzenia procesu, temperaturach, prędkości odbioru. Wprowadzałeś jakieś korekty odbioru? Jak masz rozmieszczone termometry? Na jakiej podstawie uznałeś, ze to co kapie to już pogon? To tak na początek żeby nie wróżyć z fusów Napisz też co to za nastaw, jakie blg startowe i do ilu odfermentował. Jeśli odbierasz tyle ile napisałeś to... mam wrażenie, że popełniasz błędy przy prowadzeniu procesu. Obstawiam za szybki odbiór.
Odnośnie czyszczenia to, chyba, w większości przypadków wystarczy przepłukanie wodą. Wyjątkiem jest miedź, ale o czyszczeniu miedzi napisane jest już wystarczająco dużo.
Odnośnie czyszczenia to, chyba, w większości przypadków wystarczy przepłukanie wodą. Wyjątkiem jest miedź, ale o czyszczeniu miedzi napisane jest już wystarczająco dużo.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pomoc dla nowicjusza POT-STILL gazowy
Beka 100 litrów i 25 kg cukru. blg na początku 24. Klasyczna cukrówka. Termometr mam jeden w połowie kolumny i staram się żeby temperatura nie przekroczyła 78 stopni. Po godzinnej stabilizacji cały czas temperatura nie rusza. Dopiero jak skoczy o 0.2 stopnia to zaczyna pachnieć skarpetami. Resztę uznaje za pogon choć kilka razy sprawdzałem i ma to jeszcze 96 %. Jeśli chodzi o prędkość odbioru też tak leci żeby temperatura nawet o 0.1 nie podskoczyła. wtedy przykręcam zawór i znów się stabilizuje. Zawsze puszczam materiał jak jest jak woda wyklarowany. Muszę jeszcze zobaczyć dunder czy zostaje cukier i procenty bo tego jeszcze nie sprawdzałem