Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Bimbrownik ze mnie żaden (na razie - szybko sie poprawię jak tu dłużej na forum posiedzę, aparatura już jedzie a baniaki z zacierem czekają) niemniej upierdliwie chodzi mi po głowie pewna myśl i pomyślałem, że mądrzejszych się tu zapytam aby mnie oświecili.
Przepisów na zacier mamy w naszym pięknym kraju dosłownie jak psów. Wygląda na to, że Polak i z gwoździa i ze starego kalosza wypędzi. I teraz tak: czy aby nie jest najprościej i najlepiej robić zacier z cukru i wody bez zbędnego cudowania? I tu pojawia się owa straszna myśl: czy aby te wszystkie słody i inne cuda-wianki nie są spowodowane naszym genetycznym obciążeniem będącym bezpośrednim rezultatem odwiecznej bidy i dziadostwa? Wiadomo, cukru nigdy nie było a jak był to na kartki a jak nie na kartki to drogi, etc. Polakowi zawsze za drogo i będzie kombinował jak tu z g... bicz ukręcić. A te wszystkie przepisy "dziadka i pradziadka"? Czy to aby też nie z dziadostwa i bidy się wzięły? Chłop cukru nie miał ale zawsze jakiegoś kartofla szło z pola podebrać... Czy inną zgniłą gruszkę za chałupą znaleźć albo kuniowi owsa podciągnąć (szczególnie jak kuń pański był)... Nigdzie nie spotkałem się z taką mnogością przepisów na wyduszenie alkoholu ze śladowych bodaj ilości cukru zawartych np w starym chomącie, itp. Czy aby ta mnogość przepisów nie wynika, jak byśmy woleli sądzić, z zamiłowania do trunków i wielkiej o ich wiedzy gromadzonej przez wieki ale raczej z desperacji, braku środków i dziadostwa genetycznie zakodowanego, a jakże, przez wieki właśnie. Po co tu cudować skoro cukier jest wszędzie i to od razu w ładnej torebce? Jakie jest Wasze zdanie?
______________________________________________________________________ Jeśli nie mam racji proszę zapytać mojej żony - ona zawsze ma rację.
witam kolego ! można tu wiele na ten temat dyskutować ale wiem z mojego dwudziestoletniego doświadczenia ze jak zrobisz gorzałkę z sacharozy ( czyli cukru zapakowanego w torebkę na półce sklepowej) to będzie Cię głowa bolała a aromat i smak pozostawiają wiele do życzenia.Najbardziej drażni mnie w cukrówce jej ostrość i posmak drożdży,którego się nie pozbędziesz nawet przez trzykrotne destylowanie. Cukrówkę robi się łatwo, szybko i tanio ale to nie o to w tym wszystkim chodzi . Najlepsze cukry na alkohol to glukoza fruktoza i maltoza. życzę powodzenia w bimbrowaniu ! hej
Ja kolego nie mam dwudziestoletniego doświadczenia, lecz uwierz mój destylat z cukrówki wyprodukowany na kolumnie rektyfikacyjnej po dwóch destylacjach nie ma posmaku drożdży, jest ostry w smaku, nie pachnie też drożdżami ale myślę, że jak poleży na pólce to złagodnieje.
nie pachnie też drożdżami ale myślę, że jak poleży na pólce to złagodnieje pewno złagodnieje tylko kto ma taką cierpliwość ?? ja osobiście mam złe doświadczenia z cukrówką może przez to że za młodego piło się jeszcze "ciepłą" i nie zapomnę nigdy bukietu aromatów a najgorsza była kackupa!! trzymaj się !
dodam jeszcze kilka osobistych przemyśleń na temat cukrówki ( wódka z sacharozy ) My jako producenci markowych samogonów powinniśmy się wzorować na wielowiekowej tradycji gorzelniczej i wytwarzać wódkę z takich produktów z jakich są produkowane markowe alkohole. Tu najważniejsze będą owoce , zboża i ziemniaki , z których się robi whiskey, brandy,śliwowicę,grappa, arak i wiele wiele innych . Natomiast ja osobiście nigdy nie słyszałem o markowej Cukrówce.?? Jeśli ktoś słyszał chętnie zgłębię temat , bo jest to interesujące .
witaj Mirku ! a powiedz mi Ty robisz sam węgiel czy kupujesz ? ja robię z drewna gruszowego albo jabłoniowego bez kory. zalewam żar wodą rozdrabniam , płukam , suszę i jest !! a jak sie ten kupny sprawuje I i jak Ty to filtrujesz ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości