Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 10:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Połączenie 2xkeg do jednej kolumny
PostPostNapisane: niedziela, 11 wrz 2011, 22:24 
Tematy: 1
Witam jestem nowy na forum. Mam pytanie jak można i czy jest to możliwe połączyć dwa lub trzy kegi stosując jedną kolumnę. Widziałem GOLIATA na forum jak i ofertę pewnej firmy (nie mogę reklamować) - zdjęcia w załączniku. Kolumna LM pochyła keg50l. Całość z taboretem gazowym 230cm od podłoża. Mam więcej pytań, bo nurtuje mnie ten temat. Można prosić jakieś posty podobne do mojego jak i fachowe podpowiedzi. Pozdrawiam drewko

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 wrz 2011, 21:21 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
interpunkcja

Tytuł: Re: Połączenie 2xkeg do jednej kolumny
PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 06:09 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
A cóż tu podpowiadać :?: Urządzenie zmontowane do produkcji "masowej", jak sami piszą - dla małych gospodarstw agroturystycznych. Zasada działania taka sama jak w pojedynczych kolumnach z tym, że przy połączeniu kilku kegów, średnica kolumny to minimum 70-80 mm aby jej nie zalewało. Ot i całe wyjaśnienie :o

PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 14:55 
Co do tego układu to słyszałem, że ciężko ze stabilnością - skacze temperatura.
Czytałem na forum, że może się kolumna zalać, a moja jest właśnie 70mm, a z powodu ograniczeń lokalowych - 230cm wysoka od podłoża. Nie powinna może być wyższa?
Odbiór ok. 1,2l/h, a przy dwóch kegach będzie odbiór szybszy l/h Czy proces się ino wydłuży?
A jak w takim układzie z przedgonami - to nastaw większy jaką ilość odlać?
Taki układ właśnie chce zastosować, ale zawsze najpierw teoria i wypowiedzi doświadczonych(fachowców) potem praktyka.

Dziękuje za odpowiedz. drewko

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 wrz 2011, 21:14 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
interpunkcja!

PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 15:26 
Tematy: 60
Cytuj:
Odbiór ok 1,2l/h

Czyli grzejesz ok. 2000W. Jakbyś zwiększył grzanie do jakichś 3,5kW to zbliżyłbyś się do odbioru 2l/h- jeżeli sprzęt na to pozwoli. Pokaż fotkę swojej kolumny i jakiś opis, bo na razie to wróżenie z fusów.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 17:29 
Jak już wcześniej wspomniałem dopiero zaczynam swoją przygodę z psoceniem.
Znajomy zrobił mi kolumnę. Częściowo z mojego materiału. Przeprowadziłem w sumie dopiero dwa procesy destylacji.
Co do grzania to jest taboret gazowy. Na początku jest na maksa, potem zmniejszam i trzymam stałą temperaturę. Nie bardzo mogę określić ile kW.
A jak będę miał na dwa kegi to dwa taborety.
Co do fotki to jest problem złamałem nogę siedzę w domu, a aparatura na działce ESI.
Mogę jedynie swoimi nie fachowymi słowami ją opisać. Cała wysokość 230cm czyli odliczyć taboret i keg50l. Reszta - kolumna nie pamiętam wysokość.
System LM, reflux zewnętrzny, rura 70mm wypełniona dół - miedz, potem zmywaki.
Głowica pochylona z chłodnicą. Dosyć duża, bo 6m rurki, gładka KO.
Jeszcze nie umiem wstawiać rysunków, ale poszukam coś podobnego to wstawię.
W gipsie posiadam teraz dużo czasu.

Ostatnio edytowano wtorek, 13 wrz 2011, 21:17 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Interpunkcja! Kolejne takie posty nie przejdą!

PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 19:06 
Tematy: 60
Pochylona głowica, refluks zewnętrzny i LM?:P Może to Aabratek? Tylko, że to ref. wewnętrzny :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 13 wrz 2011, 22:05 
Post został odrzucony, mam trochę problemów z pisaniem.
To w sumie może i jest ten aabratek, mam tu link http://www.gorzalka.ovh.org/abratek/des ... lacja.html
Jak ta nowa wersja niżej. Głowica jest tak łączona-spawana na kilka razy, że bez tamki znajduje się tam jeziorko. Reflux zewnętrzny z wężykiem powrotu do kolumny, tylko u mnie jest jeden zaworek.

PostPostNapisane: środa, 14 wrz 2011, 12:48 
Tematy: 3
drewko zastanawiam się nad celowością Twojego zamierzenia? Wg obliczeń Twoja kolumna powinna stabilnie pracować z mocą 3,5kW, a nawet trochę większą-w zależności od upchnięcia zmywaków.
drewko napisał(a):
Odbiór ok. 1,2l/h

Spróbuj najpierw znaleźć przyczynę tak małego odbioru. Jak u Ciebie z przewiewnością wypełnienia miedzianego? Może źle określasz wartość odbiór/refluks? Czy temperatura na głowicy jest stabilna?

Te modułowe kolumbryny to, jak napisał radius, mała gorzelnia. Dla kolumny 70mm nie zawracałbym sobie głowy konstruowaniem czegoś takiego.

PostPostNapisane: środa, 14 wrz 2011, 15:45 
Celem mojego działania jest po części ciekawość czy się da coś
zrobić, przerobić, unowocześnić by zachowując jakość zwiększyć trochę ilość.
Lubie kombinować, a ze względu, że człowiek jak zawsze zapracowany
mając jakiś dzień wolny chciałbym przeprowadzić proces destylacji z większą ilością nastawu żeby psoty na jakiś czas starczyło.
Wspomnę, że kolumnę mam na działce.
A teraz teoria panie SZABIX według pana mały odbiór? Pan Zygmunt też o tym pisał. Przy mojej kolumnie powinienem 3,5KW i osiągać ok 2l/h, a według pana?
Jest jakiś wzór żeby wyliczyć wartość grzania KW do stosunku odbioru? Jeśli tak to jaki? Trzeba pewnie zwiększyć również przepływ zimnej wody.
Co do tego układu z 2xkeg mam coraz większe wątpliwości
przy mojej małej praktyce. Obecnie jestem na L4 i sporo czytam.

Ostatnio edytowano środa, 14 wrz 2011, 16:31 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Post poprawiony

PostPostNapisane: środa, 14 wrz 2011, 19:41 
Tematy: 3
Witaj drewko
drewko napisał(a):
Celem mojego działania jest po części ciekawość czy się da coś
zrobić, przerobić, unowocześnić by zachowując jakość zwiększyć trochę ilość.

Oczywiście rozumiem Cie dobrze, sam projektując kolumnę, wprowadziłem kilka udziwnień, tak że spawacz nie był zbyt zadowolony. Choć minęło niewiele czasu, wiele rzeczy poprawiłbym (czyt. uprościł).
drewko napisał(a):
chciałbym przeprowadzić proces destylacji z większą ilością nastawu żeby psoty na jakiś czas starczyło

Przedestyluj nastaw na szybko na pot stillu lub z małym refluksem, a w wolnym czasie surówkę rektyfikuj. Generalnie 70mm to spora rura.
drewko napisał(a):
Jest jakiś wzór żeby wyliczyć wartość grzania KW do stosunku odbioru?

Nie znam ciepła parowania mieszaniny etanol-woda, która zmienia się dość dynamicznie podczas destylacji. Trzeba by odkurzyć wiadomości z fizyki.
3,5kW to bardzo ogólna wartość wynikająca z prostego przeliczenia obciążenia 1cm² przekroju powierzchni kolumny mocą 100W. Waha się ona w zależności od zastosowanego wypełnienia.
drewko napisał(a):
Na początku jest na maksa, potem zmniejszam i trzymam stałą temperaturę

Zapytam Cię -czy próbowałeś zalać swoją kolumnę? Jeśli nie, zrób to koniecznie. Odbierz przedgon i palnik na maksimum. Przy Twojej aparaturze i grzaniu gazem może Ci się nie udać (zakładam, że masz taboret 7,5kW). Da Ci to obraz z jaką prędkością możesz prowadzić proces na kolumnie (po uwzględnieniu stosunku RR (reflux ratio) oczywiście).

Proszę Cię nie tytułuj mnie Pan :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1