Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam cieszy mnie to, że kolega mnie rozumie. Niedługo będę miał kega za przysłowiowego litra, tylko że w gumie i tak powoli myśle czy do układu podpiąć czy coś innego. Kolumna to moja pierwsza aparatura nie mam pot stilla. Proces dopiero przeprowadziłem dwa razy - mała praktyka. Stosunek rury w calach do mocy KW, kolega Juliusz podał tabelkę na temacie 2kegi pytania. A mnie ciekawił stosunek KW do odbioru czy są jakieś gotowe wzory? Kolumnę spróbuje zalać, faktycznie 7,5KW to gaz do max i zobaczymy ile l/h Tylko ciekawe jaka moc psoty będzie? Ja mam reflux zewnętrzny a co to jest reflux ratio? W następnym tygodniu postaram się umieścić zdjęcie kolumny.
Ostatnio edytowano piątek, 16 wrz 2011, 06:21 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Cześć Z ogumowanego kega wychodzi fajny kociołek z płaszczem wodnym. Koszt to ok.300zł. Ja niestety zrezygnowałem z takiego rozwiązania (zbyt duże koszty kolumny i musiałem szukać oszczędności) i dziś kombinuję z bełkotką.
Wracając do procesu... Przytoczoną przez Juliusza tabelkę widziałem chyba na homedistiller.org. Kluczowe są tu jego słowa >>wstępna sugestia<<. Zakładam, że podane wartości mocy odnoszą się do stabilnej pracy danej kolumny. Aby określić tę wartość dokładnie (dla gazu - na zasadzie "w jakiej pozycji będzie gałka") musisz doprowadzić do zalania kolumny i powolnego zmniejszania mocy, aż do uzyskania stabilnej temperatury na głowicy. To wszystko przy 100% powrocie! (0% odbioru) Teraz możesz sprawdzić ilość produktu w ml/min (odbiór 100%), w odniesieniu do zmierzonej ilości liczysz RR (stosunek odbiór/refluks). Optymalny to chyba 1:4*. Ustawiasz zawór odbioru. Dopiero teraz otrzymasz uzysk, czyli Twoje upragnione l/h . Polecam Ci poczytać pdf'a z tematu http://alkohole-domowe.com/forum/operowanie-systemem-refluksowym-wyklad-t103.html
Cytuj:
A mnie ciekawił stosunek KW do odbioru czy są jakieś gotowe wzory?
Jest ogólny wzór na entalpię parowania mieszanin.
Czekając na zdjęcia, poczytaj o podstawach rektyfikacji. Przerabiać aparaturę będziemy, jak dojdziemy, co jest powodem słabej wydajności. Pozdrawiam
____________________________ *Juliusz nie podaje złotego środka, wg jego zaleceń należy ustawić RR obserwując wskazania termometru. Jest to optymalna metoda, wymagająca większego zaangażowania, doskonale realizowana przez sterowniki elektroniczne.
Wzoru jako-takiego nie ma, ale przyjmuje się że grzanie 7,5kW taboretem na max odpowiada mniej-więcej grzałce 4kW. I wtedy da się odebrać do 2,4l/h. Pytanie, czy budowa Twojej kolumny i wypełnienie pozwoli na pracę przy tej mocy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Co do kega to raczej będzie pod gaz bo prąd nie wchodzi w rachubę. Co dalej, jeszcze się dobrze zastanowić trzeba. Poczytałem trochę ten wykład i tak sobie myślę co trzeba przerobić w mojej kolumnie, mianowicie operatora hehe. Myślałem, że powoli a dobrze a tu pewnie można dobrze ale dynamiczniej. Więcej gazu i z jajami. Mała praktyka i nie znanie możliwości kolumny są wynikiem takich osiągów, tak mi się teraz wydaje ale może się mylę. Zastosuję się do podpowiedzi kolegi zobaczymy jakie będą rezultaty, te moje l/h. Wynik 2,4l/h to dwa razy tyle co odbierałem max. Kolumna myślę nie poradzi aż takiemu osiągnięciu. Gaz 7,5KW to to, co 4KW prąd a ja myślałem że KW to jest moc taka sama, a okazuje się, że jest przelicznik.
Ostatnio edytowano sobota, 17 wrz 2011, 18:41 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Nie przelicznik- kW to kW, chodzi o to, że gaz ogrzewa nie tylko kega, ale też "leci na boki" i straty energii są bardzo duże- podgrzewasz dno kega, ale i powietrze, sam taboret i podłogę:) Energia grzałek jest prawie w całości przekazywana cieczy, więc prąd jest jak widać bardziej "wydajny"
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam ponownie. Udało mi się zrobić fotki kolumny - trochę może słabej jakości. Takie mam wymiary aparatury. Rura jest mniejsza jak podałem, prędzej 60mm. Wysokość wypełnienia 130cm miedz i zmywaki. Głowica 35cm, rura 76mm. Chłodnica 30cm, spirala z rurki karbowanej KO nie wiem jaka długa. Dziwny reflux zewnętrzny. Po zapoznaniu się z tematem tak sobie myślę, że ta kolumna raczej nie poradzi sobie z dwoma kegami. Może ktoś wyrazić swoją opinie?
Co do tych KW to KW już rozumiem i w sumie racja - nie pomyślałem o tym pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano piątek, 23 wrz 2011, 20:06 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości