Panowie, mam dostęp do pojemników ( 30 l ) po aromacie maślanym (wykorzystywanym chyba do produkcji Emanuela:) ) i tu pojawia się pytanie czy takie pojemniki nadają się do cukrówkę? Ewentualnie jak je oporządzić aby okazały się zdatne.
Miał ktoś z Was do czynienia z pojemnikami po takich substancjach?
Pojemnik po aromacie maślanym
Re: Pojemnik po aromacie maślanym
Generalnie, pojemniki po spożywce są OK. Poszukaj oznaczeń - prawdopodobnie znajdziesz PP lub 5 (w "trójkącie"). Polipropylen to dobry materiał, chociaż inne tworzywa też mogę być OK. Najbardziej obawiałbym się, że aromaty mogły "zostać" w pojemniku. Podczas czyszczenia nie używaj ostrych gąbek (rysy) - środki i metody dokładnie jak przy fermentatorach.
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Pojemnik po aromacie maślanym
Witam. Mam taki pojemnik tylko 5 l. Chciałem go zagospodarować na wodę, na wyjazdy w plener (wypady na rybki). Nie do wymycia!. Mam go 4 lata i dalej wali aromatem. Stoi i się wietrzy . Wydaje mi się, że szkoda Twojego czasu, ale może znajdziesz jakiś patent na pozbycie się tego zapachu.
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates