Pogorszenie smaku po filtrowaniu węglem aktywowanym Storm
Witam wszystkich mam takie pytanie. Dostałem kilka litrów dobrze zrobionej cukrówki i chciałem ją jeszcze bardziej uszlachetnić. Zamówiłem filtr z nierdzewki, kupiłem węgiel kokosowy storm odpowiednio go przygotowałem, przefiltrowałem pół litra spirytusu z cukru, który był dobrze zmrożony. Węgiel w róże był lekko letni. Pół rury nagle zrobiło się gorące a pół zimne i z filtra wyleciało pół litra czystej wody. Po wlaniu drugiej butelki tym razem wódki wyleciał napój ok 70% ale był gorzki. Dlaczego ? wcześniej korzystałem z węgla Cobra i nie było takiego efektu.
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 15:55
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtrowaniu węglem aktywowanym Storm
Cóż... Po węglu aktywnym raczej smak się poprawia. Może to wina cukrówki. Woda była zgromadzona w węglu więc to normalne, że poleciała na pierwszy rzut. Poczekaj, a smak się powinien ustabilizować, a jak nie to raczej nie była "dobrze zrobiona cukrówka"- o ile w ogóle coś takiego istnieje ?
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pogorszenie smaku po filtrowaniu węglem aktywowanym Storm
Nie doczytał kolega co i jak. Przede wszystkim nie filtrujemy spirytusu, max i optymalnie 50%. Tak, zmrożone. Wyleciała woda, gdyż została wyparta przez alko. Rozcieńcz do 50% i zmrożone przepuść przez filtr jeszcze raz, powoli. Ale zacznij od przeczytania odpowiedniego wątku
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: