POGONY POD LUPĘ

Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.

Autor tematu
forma
200
Posty: 203
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
POGONY POD LUPĘ

Postautor: forma » piątek, 13 sty 2017, 21:25

Witam wszystkich.
W tym temacie chciałbym przyjrzeć się bliżej pogonom. Powiedzmy sobie szczerze,że o przedgonach już coś wiemy i każdy radzi sobie z nimi po swojemu,to po przez kropelkowy odbiór,skok temp.czy kilkukrotne spuszczanie jeziorka (do tej grupy należę ja :D ) ,natomiast o pogonach tak konkretnie dużo mniej się mówi.Dlatego chcę zapytać, kiedy u was kończy się serce a zaczyna pogon?
Kolega Akas ułatwił nam trochę zadanie tworząc bufor który niewątpliwie kumuluje pogony,nie mniej korzystając z bardzo dokładnych termometrów które trzymają temp.stabilizacji ,pod koniec procesu i tak dostają się do gonu właściwego dlatego jestem jeszcze zmuszony dzielić serce na lepsze i gorsze.Wiemy również (a przynajmniej tak mi się wydaje) że winą za to obarczamy tzw.destylacje okresową.
U mnie gdy temperatura w kotle osiąga 96-97 stopni C zauważam skok o 0.06 C i zastanawiam się czy to sygnał o pogonach czy skok ciśnienia?
Stąd też nasuwa się pomysł zainstalowania czujnika ciśnienia który dużo więcej powiedział by nam m.in o zbliżających się pogonach i nie tylko !
Korzystając z okazji chcę również zapytać was o wskazanie alkoholomierza, spuszczonego pogonu z bufora.Czy ktoś to robi ? u mnie zawsze pokazuje w granicach 60-63% (kończę przy 99 C w kotle). Nasuwa się kolejne pytanie,czy ten % z bufora to % czystego spirytusu ? czy dokładają do tego inne alkohole?
I w reszcie na koniec..... w kuluarach mówi się już o odbiorze POGONU na początku procesu....to dopiero ciekawe nie uważacie ? oczywiście to dopiero testy i próby ale mam nadzieje że Ojciec Chrzestny tego pomysłu zabierze kiedyś głos w tej sprawie.
Mam nadzieje że temat wart założenia.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

gadaka
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: gadaka » piątek, 13 sty 2017, 23:57

Jak dobrze pamiętam to jakiś czas temu ciecz z bufora następnego dnia po procesie miała około 10-15% alkoholu, następnym razem spuszczę i po wychłodzeniu wrzucę alkoholomierz


Szlumf
850
Posty: 893
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Szlumf » sobota, 14 sty 2017, 00:32

forma pisze:Witam wszystkich.
.......u mnie zawsze pokazuje w granicach 60-63% (kończę przy 99 C w kotle). Nasuwa się kolejne pytanie,czy ten % z bufora to % czystego spirytusu ? czy dokładają do tego inne alkohole?.....

A ile Ci pokazuje termometr w buforze jeśli go masz? Ja kończę przy 96-98C w buforze. Z "rybki" wynika, ze zostaje w nim 2,5-5% alkoholu. Fakt, że pod koniec pompuję ale jakoś nie lubię zbyt wiele zostawiać choć ekonomia przemawia by kończyć wcześniej.

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: 275synio » sobota, 14 sty 2017, 10:30

forma pisze:I w reszcie na koniec..... w kuluarach mówi się już o odbiorze POGONU na początku procesu....to dopiero ciekawe nie uważacie ? oczywiście to dopiero testy i próby ale mam nadzieje że Ojciec Chrzestny tego pomysłu zabierze kiedyś głos w tej sprawie.


Jestem bardzo ciekaw tego ojca, który potrafi odebrać pogon mający inna temperaturę wrzenia na początku destylacji...

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3389
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » sobota, 14 sty 2017, 10:58

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: 275synio » sobota, 14 sty 2017, 13:02

Dzięki Leszku...
Czy mi się wydaje, czy Ty też wierzysz w odbiór pogonów na początku destylacji?

Awatar użytkownika

kmarian
300
Posty: 317
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: kmarian » sobota, 14 sty 2017, 14:04

Fakty sprawdzone w praktyce to wiedza. Wiara to wtedy, kiedy czegoś nie można udowodnić.
Jak widać z linku podanego przez Kolegę lesgo58, nie musimy w to wierzyć. :twisted:

Awatar użytkownika

gary1966
250
Posty: 254
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: gary1966 » sobota, 14 sty 2017, 14:15

Serwus,
kropelkowy odbiór pogonów jest dobrą alternatywą dla osób nie mających bufora.
Do jego realizacji można by zastosować półkę konstrukcji Akasa od OLM-u. Zamontować ją na samym dole pierwszego członu kolumny.
Nad półką dać trochę wolnej przestrzeni aby ograniczyć możliwość pojawienia się ewentualnego ogniska zalania.
Przy wyjściu z półki zamontować zaworek z wężykiem silikonowym grubym + zbiornik na skropliny, bo będzie śmierdzieć :odlot:
Powinno zadziałać.

Pytanie do autora tematu: jak kolega chce powiązać ciśnienie w kolumnie lub bojlerze z pogonem?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

herbata666
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: herbata666 » sobota, 14 sty 2017, 15:32

Taka i prawda, jak to Kolega gary1966 napisał, z tego co się orientuję autor tematu z sąsiedniego forum nie posiada bufora, więc kombinuje żeby jakoś się tych frakcji ciężkich pozbyć. Każdy użytkownik poprawnie zbudowanego bufora, ma o wiele prostsze zadanie ponieważ bufor idealnie spełnia swoją najważniejszą funkcję (tą właśnie która przyświecała Andrzejowi gdy go pierwsze razy testował) czyli separację frakcji ciężkich.

Cały czas natomiast borykamy się z problemem frakcji lekkich które są bardzo ciężkie do odseparowania w kolumnach okresowych które posiadamy, jakimś kroczkiem jest OOB (czy to OLM czy OVM), ale jak widać na chwilę obecną jest jeszcze duże pole do popisu w separacji frakcji lekkich.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: 275synio » sobota, 14 sty 2017, 16:49

Piotrze, oprócz systemu OO, mamy też długą stabilizację i metodę 2,5 Kolegi Leszka...
A dla prawdziwych hobbystów, to w jeden prosty sposób, możemy pozbyć się pogonu, wystarczy destylowac do 96°C w kotle/buforze.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3389
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » sobota, 14 sty 2017, 16:56

kmarian pisze:Fakty sprawdzone w praktyce to wiedza. Wiara to wtedy, kiedy czegoś nie można udowodnić.
Jak widać z linku podanego przez Kolegę lesgo58, nie musimy w to wierzyć. :twisted:

To nie jest kwestia wiary, To jest wykonalne.
Małe sprostowanie. W tym pomyśle nie chodzi o odbiór pogonów na samym początku a o odbiór pogonów od samego początku procesu. I to w taki sposób aby wyeliminować ich negatywny wpływ na gon pod koniec odbioru.
Poprawione.
Ostatnio zmieniony sobota, 14 sty 2017, 22:13 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4440
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: radius » sobota, 14 sty 2017, 17:09

Lesgo, chyba się przejęzyczyłeś ;) Chodzi o pogony oczywiście :)
A propos tematu. Będę w najbliższym czasie konstruował do swojej miedzianej kolumny, moduł z półką do obniżonego odbioru, który zamiennie będę mógł zastosować na dole kolumny do odbioru kropelkowego pogonów. Oczywiście tak jak pisze lesgo, przez cały czas rektyfikacji.
Bardzo jestem ciekaw jakie będą różnice w jakości destylatu po takim procesie. :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Szlumf
850
Posty: 893
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Szlumf » sobota, 14 sty 2017, 18:36

275synio pisze:A dla prawdziwych hobbystów, to w jeden prosty sposób, możemy pozbyć się pogonu, wystarczy destylowac do 96°C w kotle/buforze.

Nawet "prawdziwy hobbysta" może je złapać bo pogony , podobnie zresztą jak i wszystkie frakcje, idą z kotła od początku rektyfikacji tylko ich stężenie zmienia się w zależności od temperatury.
I gdy kończysz przy 96C w kotle to zostawiasz w nim 5% czystego etanolu. Czyli przy wsadzie 15% 1/3 wylewasz. Może niektórym hobbystom to wystarczy ale są tacy dla których właśnie wyciągnięcie prawie wszystkiego to hobbystyczne wyzwanie.

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: 275synio » sobota, 14 sty 2017, 18:53

Szlumf pisze:I gdy kończysz przy 96C w kotle to zostawiasz w nim 5% czystego etanolu. Czyli przy wsadzie 15% 1/3 wylewasz.


Bez bufora, tak by bylo i to przy gotowaniu surówki. Majac bufor i dobrze skrojoną kolumnę z porządnym wypełnieniem, jesteśmy w stanie ominąć to zjawisko, jakim jest wylewanie. A przy rektyfikacji metodą na 2,5, mając bufor i kończąc przy 96°C w nim, to jest znikomy procent, a bufor sprawdza się w roli magazynu pogonów, o czym kiedyś pisał gr00by, badając zagęszczeny pogon z 1000l nastawu.

Awatar użytkownika

kmarian
300
Posty: 317
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: kmarian » sobota, 14 sty 2017, 19:30

Chyba Kolego Leszku źle zostałem zrozumiany. Pisząc, że "nie musimy w to wierzyć" miałem na myśli różnicę pomiędzy wiarą a wiedzą. My wiemy, że jest to możliwe, bo już to jest zrobione i opisane. Niedowiarek może sobie sprawdzić i może uwierzy.


Autor tematu
forma
200
Posty: 203
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: forma » sobota, 14 sty 2017, 21:41

Niestety nie posiadam termometru w buforze ,ale chciałbym zwrócić uwagę na bardzo ciekawą rzecz..... zacznę od początku....
Osobiście do tej pory proces prowadziłem 3 razy.
1-pot stillem bez dzielenia frakcji
2-rektyfikacja ze stabilizacją 4*20 min w tym 4 spusty jeziorka po 15 sekund każde i w tym 2.5l pogonów z bufora których nie dolewam do kolejnego gotowania.koniec 99 C w kotle.
3-rektyfikacja za stabilizacją 2 *20 min w tym 2 spusty jeziorka.... i odbiór właściwy z podziałem serca na lepsze i gorsze bo muszę to zrobić i teraz sedno testu.... POGON z bufora dalej ma 60 % i dalej pachnie tzn śmierdzi jak pogon trochę mniej niż 2 cyklu.Pofatygowałem się zrobić wszystko analogicznie jak w 3-cyklu ,taki test i przeprowadziłem 4-rektyfikacje z myślą właśnie o POGONACH.Wynik dla mnie zaskakujący po opróżnieniu bufora (czyli za każdym razem w granicach 2,5 l) moc 60% i śmierdzi dalej pogonem może trochę mniej ale dalej ostro i charakterystycznie,w pewnym momencie myślałem że ten zapach nabywa mi z niewyczyszczonej miedzi która znajduje się w buforze ale sprzęt nowy w chwili testu miał za sobą ok 10 procesów .Wysuwa się wniosek że pogony cały czas się ulatniały ile takich procesów musiał bym wykonać żeby w buforze nie czuć pogonów ? Myślę że w destylacji okresowej nieskończenie wiele... :bardzo_zly: Powiedzcie mi co ile procesów czyścicie sprężyny miedziane ?
Kolego gary sterownik z czujnikiem ciśnienia sprawi że zrobimy 2 kroki na przód przynajmniej w moim przypadku kiedy to korzystam z automatu.Pozwoli prawidłowo odczytać wszystkie setne stopnie C.mam na myśli ich skoki po stabilizacji przecież jak proces trwa srednio od 7 do nawet 15 h to jakie jest prawdopodobieństwo że ciśnienie atmosferyczne skoczy lub spadnie ?Powiedzmy sobie szczerze,że termometry z dwoma miejscami po przecinku odwalają dla nas kawał dobrej roboty ale dalej nie są doskonałe,ponieważ dalej muszę dzielić serce na lepsze i gorsze .Myślę....,szukam rozwiązania które oprócz termometrów dodatkowo pozwoli zaobserwować nam co dzieje się w kotle,kolumnie.Stąd pomysł o obserwacji ciśnień o ile jest to możliwe do zmierzenia.Może to pozwoli podnieść nam jakość naszych produktów,jakość która i tak uważam już jest....hymmm średnio wysoka :D
Dzięki uprzejmości Kol. Lesgo przechodzę,spróbuję sposobu 2,5 i porównam z moim 3.
Korzystając z okazji wspomnę tylko o nastawach na wodzie demineralizowanej i z odwróconej osmozy może w tym środowisku drożdże wyprodukują mniej frakcji cięższych i lżejszych bo gdzie jak nie TU wszystko się zaczyna ....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

kmarian
300
Posty: 317
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: kmarian » sobota, 14 sty 2017, 22:02

forma pisze:... Powiedzcie mi co ile procesów czyścicie sprężyny miedziane ? ....
Odpowiadam szczerze, wypełnienie miedziane oczyszczam po przedestylowaniu 100 do 150 litrów nastawu. Nie zawsze (sprężynki) są całkiem czarne, kwasek jednak przywraca kolor miedzi.
Ciśnienie atmosferyczne potrafi zmienić swoją wartość o 5 hPa w czasie procesu, daje to około 0,1°C - sprawdzone.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3389
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » sobota, 14 sty 2017, 22:20

kmarian pisze:trafi zmienić swoją wartość o 5 hPa w czasie procesu, daje to około 0,1°C - sprawdzone.

Były dni,że nawet 20hPa.
Chyba Kolego Leszku źle zostałem zrozumiany. Pisząc, że "nie musimy w to wierzyć"

Ale wprowadziłem zamieszanie. :oops:
Oczywiście, że zrozumiałem jak należy Twój post. A cytat jaki miałem użyć to był cytat z postu kol. 275synio:
Czy mi się wydaje, czy Ty też wierzysz w odbiór pogonów na początku destylacji?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


Autor tematu
forma
200
Posty: 203
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: forma » sobota, 14 sty 2017, 22:39

Ja jako pot stila używam innego destylatora i otrzymaną surówkę dopiero wlewam do właściwego rektyfikatora i po 10 cyklach większych zmian przynajmniej w kolorze miedzi nie widzę .
Jeżeli 5 hPa daję różnice 0,1 C to bardzo dużo :o ja się drapie po głowie gdy mi skoczy 0,06... strach pomyśleć co się dzieje jak fronty się mieszają... Kiedyś miałem przypadek że zaczynałem jak padał deszcz a kończyłem jak świeciło słońce i powiem tak,ktoś kto korzysta z automatu i nie ma wiedzy z dziedziny rektyfikacji to tego dnia nic by nie ukręcił :D
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

gary1966
250
Posty: 254
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: gary1966 » sobota, 14 sty 2017, 22:55

Ciśnienie a temperatura wrzenia etanolu.ods
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3389
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » niedziela, 15 sty 2017, 08:30

Kilka dni temu różnica w ciśnieniu sięgała 40hPa w ciągu 24 godzin. Od 998 w najniższym momencie do 1037 w najwyższym. Zmiany w czasie realnym dosłownie było widać na termometrach w kolumnie. Żałuję, że nie zrobiłem zrzutu wykresu, bo z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz.
Ja przy obserwacji stanu aktualnego a także prognoz parametrów pogody korzystam z tej strony:
http://www.meteo.pl/
Po wejściu wybieramy model Coamps i po wejściu na ten model wybieramy miejscowość która nas interesuje. Naszym oczom ukarze się taki wykres:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


michal278
1050
Posty: 1062
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: michal278 » niedziela, 15 sty 2017, 09:47

Kol. Forma do zawartości bufora nie możesz stosować alkoholomierza. Alkoholomierz jest skalowany na mieszaninę alkohol etylowy- woda. W buforze masz wielorzędowe alkoholowe i mieszaninę nawet kilkunastu składników. To tak jakbyś sprawdzał spławikiem do wódki wino.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Drupi
250
Posty: 277
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: Drupi » niedziela, 15 sty 2017, 13:06

Kiedyś rozmawiałem z kol. Akas-em. On zalecał robić drugą destylację, rektyfikacje właściwą, rozcieńczając do 30-50% właśnie dla tego że w tym procencie jest metoda na powstrzymanie frakcji ciężkich, pogonów. Dlatego że w rektyfikacji w niższym procencie frakcje ciężkie mają łatwiej dostać się do serca. Niestety nigdy nie rektyfikowałem w takim procencie ponieważ zdaniem wielu kolegów tu na forum rektyfikacja w wyższym stężeniu niż 18-20 % przynosi gorszy produkt, ktoś pisał że gorzki, więc nie ryzykowałem. Ale jeśli ktoś by napisał że rektyfikacja 40% wsadu dala by lepszy produkt niż 20 z pewnością bym spróbował.

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3389
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lesgo58 » niedziela, 15 sty 2017, 13:33

Drupi a co stoi na przeszkodzie aby samemu spróbować podzielić się wrażeniami.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

lelewdz
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2017, 13:30
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino wóda nie trapi cię nuda...
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: lelewdz » niedziela, 15 sty 2017, 14:55

Witam!
Jestem nowy na forum, które zaznaczę jest dość rozbudowane.
Mianowicie poszukuje tematu przedgon, serce, pogon dokładnie mi się rozchodzi jak to wykonać na aabratku i o co chodzi w tym temacie?
Do tej pory robiłem cukrówki i po prostu jak już temperatura mi rosła to skręcałem aż do momentu, że ledwo co leciało i kończyłem proces aby niepożądanych wtrąceń nie odparowywać.
Jeśli nie trafiłem w temat to z góry przepraszam Jeśli jakiś miły człowiek by mógł mnie pokierować do tematu będę wdzięczny w przypadku gdy był omawiany. W przypadku jak by nie był co mało możliwe to jakieś objaśnienie by było super!!
Pozdrawiam!


Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości