Cześć. Czy ktoś ma doświadczenia w psoceniu podpiwku z kawy zbożowej? Ciekawy jestem jaki smak może mieć psota z podpiwku.... napewno spróbuję nastawić i przepędzić ale może już ktoś to robił...?
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Robiąc ostatnio podpiwek przeszła mi taka myśl przez głowę. Trzeba tylko zwiększyć ilość cukru i drożdży żeby otrzymać więcej alkoholu w nastawie (podpiwku).
Wiem, czepiam sie słówek. Podpiwek robi sie z kawy zbożowej, która nie jest kawą, a z podpiwka, który nie ma prawie wcale alkoholu zrobimy wódeczke Jednak pomysł przepedzenia zacieru (nastawu?) z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego uważam za ciekawy. Podobnie jak ten na bimber z landrynek, które przecież też są bezalkoholowe.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Lothan oczywiście że podpiwek musiałby być mocniej "docukrzony" żeby coś z niego zrobić. Interesuje mnie sam pomysł przepędzenia takiego nastawu na kawie zbożowej. Niedługo nastawiam więc podzielę się wrażeniami z tego psocenia, tylko nie wiem czy nastawić na zwykłych drożdżach tak jak się faktycznie robi podpiwek czy użyć winiarskich... ale może w drodze wyjątku nastawie na piekarniczych.
Z niecierpliwością oczekuję na efekt koncowy! Powinno wyjść coś dobrego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości