Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.

Autor tematu
zielik93
50
Posty: 89
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Podłączenie kega do sieci

Postautor: zielik93 » poniedziałek, 13 lis 2017, 11:38

Witam serdecznie braci pędzących.
Nie wiem czy już był taki temat , ale nie znalazłem nigdzie interesującej mnie odpowiedzi.
Przechodząc do meritum , musiałem zabrać sprzęt z dotychczasowego miejsca , tam on był podłączony do zasilania z tzw "siły" były wyprowadzone dwa niezależne gniazda. Teraz muszę go podłączyć u siebie w domu gdzie mam tylko zwykłe gniazdka i nie wiem jak to obejść czy instalacja wytrzyma ,jak mam to podłączyć sadze że do dwóch innych gniazdek lecz potrzebuję przedłużki i tu pytanie czy może być obojętnie jaka czy o danym przekroju? Nie wiem czy bezpieczniki wytrzymają, dom jest nowy z nowa instalacją ale nie wiem jakie przekroje przewodów były tam dawane , nie jestem elektrykiem i nie wiem jak to obejść żeby nie narobić problemów w domu. Bezpieczniki są w skrzynce takie podnoszone do góry, w kegu mam 2x 2 kw rozgrzewanie lecz potem jest obniżane na jednej do połowy . Liczę na waszą pomoc, jak to u was wygląda?
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Krzysztof988
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 09:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: Krzysztof988 » poniedziałek, 13 lis 2017, 12:19

Przypuszczam że miałeś 2 grzałki podłączone do 2 różnych faz. Teraz podłącz je najzwyklej tak jak żarówkę dwa przewody do wyjść jednej grzałki i tak samo do drugiej, możesz te kable razem złączyć ( pamiętaj !!! niebieski z niebieskim, brązowy/czarny z czarnym) bo inaczej to korki w elektrowni wywali :) , kabel zasilający daj min 1,5mm2 i powinno śmigać. Jeśli masz uziemienie - żółto zielony to też podłącz do grzałek- oddzielne wejście przeważnie będziesz widział że jest połączony z obudową/kołnierzem grzałki.
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić


Karwi
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: Karwi » poniedziałek, 13 lis 2017, 13:12

Ja proponije zaczac od bezpocznikow sprawdz ktòry jest od tego pomieszczenia w ktorym ma stac keg. Sprawdz jego oznaczenia pozniej po jego wylaczeniu rozkrec gniazko i sprawdz przekruj zyl. Podaj tu na forum te info reszte podopwiedza inni koledzy.


Autor tematu
zielik93
50
Posty: 89
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: zielik93 » poniedziałek, 13 lis 2017, 15:25

Sprawdzę jak będę w domu bo na elektryce nei znam się , grzałki normalnie mają przewody i zakończone są wtyczkami. Czyli teoretycznie przyjmując że przekrój instalacji w domujest 1.5 , gdzy podłączę jedną grzałkę do jednego gniazdka, drugą do innego to nie powinno się nic stać podczas załóżmy 18h ciągłej pracy ?
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale


TUTEK
30
Posty: 49
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: TUTEK » poniedziałek, 13 lis 2017, 15:28

Osobiście polecał bym zasilenie każdej grzałki z osobnych dwóch obwodów. Będziesz do tego potrzebował dwóch gniazd 230V w których pomiędzy fazami będzie napięcie międzyfazowe 400V. O ile nie bardzo ogarniasz jak to zrobić, to zaproś na wizytę jakiegoś znajomego elektryka, który Ci je wskaże. Jeżeli chcesz to zrobić samemu to musisz mieć w domu prosty multimetr. Zapytam jeszcze, czy zasilanie jakie masz w swoim domu jest trój- czy jednofazowe? Jeżeli jednofazowe to wyżej opisany sposób na nic się zda. Co do przekroju żył to polecał bym jednak 3*2,5 do każdej grzałki i koniecznie proszę o podpięcie pod bolec ochronny przewodu żółto-zielonego a z drugiej strony pod osobny zacisk przy grzałce lub bezpośrednio do kega. Bezpieczeństwo Twoje i rodziny jest sprawą priorytetową. W razie jakichkolwiek niewiadomych pytaj. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Sm@kosz
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2016, 18:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: Sm@kosz » wtorek, 14 lis 2017, 00:56

Kolego, 4kW z imstalacji w domu raczej będzie ciężko. Chyba że masz w domu instalacje pod kuchnię elektryczną indukcyjną i bezpieczniki przed licznikiem 20A. W większości mieszkań jest 16A. Więc obciążenie nie powinno być większe niż 3,5 kW. Jeśli masz instalacje jednofazową (prawie pewne), to na nie wiele się zda podłączenie pod dwa gniazdka. Takie moje zdanie...

Awatar użytkownika

Doody
850
Posty: 876
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: POdłączenie kega do sieci

Postautor: Doody » wtorek, 14 lis 2017, 09:21

Sm@kosz pisze: Jeśli masz instalacje jednofazową (prawie pewne), to na nie wiele się zda podłączenie pod dwa gniazdka.

Jeżeli dwa gniazdka są na osobnych obwodach i zabezpieczeniach to nie ma problemu. Zawsze znajdziesz nawet w bloku dwa niezależne obwody.
Pozdrawiam
Darek


rastro
400
Posty: 424
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: rastro » wtorek, 14 lis 2017, 10:58

Jeden poleca na te dwie grzałki przedłużacz 1,5, inny mówi jak są dwa gniazdka na osobnych obwodach to już będzie gitara. Niech chłopak zamówi elektryka zanim puści chałupę z dymem, to nie czajnik co działa ciągle góra pięć minut tylko aparat, który będzie pracował przynajmniej pół godziny na pełne mocy i kolejne kilka godzin na połowę gwizdka. Jak instalacja nie wydoli to nieszczęście gotowe, a nikt z nas jej na oczy nie widział więc te wszystkie porady to takie gdybanie.

Awatar użytkownika

masterpaw2
250
Posty: 296
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 14 lis 2017, 12:34

Wszystkimi kończynami podpisuję się pod tym, co napisał rastro. Jeśli nie jest pewien jakiego przekroju są przewody, i jakie są zastosowane zabezpieczenia, warto to sprawdzić przez fachowca i mieć pewność, że nie narobi sobie niepotrzebnych kłopotów.
W tym roku robiłem u siebie remont instalacji elektrycznej (jednfazowej) i wiedząc, że będzie ona czasami dość mocno obciążona, asekuracyjnie dałem na jedno gniazdo przewody o przekroju 4mm i zabezpieczenie 20A ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2469
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: Pretender » wtorek, 14 lis 2017, 19:15

Zobacz ile i jakie masz bezpieczniki. Wtedy dalej będziemy radzić.


Autor tematu
zielik93
50
Posty: 89
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 19:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: zielik93 » wtorek, 14 lis 2017, 19:30

Aktualnie jestem poza domem, ale w skrzynce rozdzielczej do kazdego pomieszczenia mam osobny bezpiecznik, na głównym liczniku widziałem gdzieś 40A to chyba jakiś główny bezpiecznik, ale okazało się także że w tym pomieszczeniu także jest gniazdo siłowe, więc chyba będę musiał wziąć elektryka i powiem aby podłączył mi jakoś pod siłę dwa osobne gniazda tak jak miałem wczesniej w innym miejscu.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale


gadaka
200
Posty: 244
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: gadaka » wtorek, 14 lis 2017, 20:56

@zielik93 tak będzie najbezpieczniej :)


Szlumf
1000
Posty: 1018
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: Szlumf » wtorek, 14 lis 2017, 21:18

Sprawdź to gniazdo siłowe - ampery i ilość bolców - i kup odpowiednią przejściówkę np. tu https://esielski.pl/pl/rozdzielnice-nn/ ... -230v.html.


Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: Mafiej » środa, 15 lis 2017, 00:57

Absolutne minimum to 2,5 mm2 i zabezpieczenie różnicowo-prądowe 0,03 mA, 16 A
Można to obliczyć:
4 kW to 4000 W dzielimy przez 240 V ( volt napięcie w instalacji) wychodzi nam 16,6 A ( amper)
Przewód który wytrzyma to natężenie to 2,5 mm2

Awatar użytkownika

Doody
850
Posty: 876
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: Doody » środa, 15 lis 2017, 07:36

W instalacji mamy 230V, a więc to 17,4 A. Na 16-tce i 2,5mm2 powinno się nie przekraczać 3600W (Już wtedy 2,5mm2 nieźle się grzeje) Przy długotrwałym grzaniu z mocą 4kW przydałoby się te 4mm2 z zabezpieczeniem na 20A.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4678
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: radius » środa, 15 lis 2017, 09:28

Doody pisze:W instalacji mamy 230V

A tutaj, dobrze jest wytłumaczone dlaczego - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... ml#4285550
SPIRITUS FLAT UBI VULT


gadaka
200
Posty: 244
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: gadaka » środa, 15 lis 2017, 11:07

@radius
Dzięki za ciekawy link :)


dibi
50
Posty: 94
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 17:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: dibi » środa, 15 lis 2017, 18:12

Doody pisze:(...) Na 16-tce i 2,5mm2 powinno się nie przekraczać 3600W (Już wtedy 2,5mm2 nieźle się grzeje) Przy długotrwałym grzaniu z mocą 4kW przydałoby się te 4mm2 z zabezpieczeniem na 20A.


To jest właśnie ta trzecia góralska prawda. Musiałoby być bardzo gorąco wokół przewodu, żeby 1,5 mm2 nie mogło przenieść tych 17 amper. A taki grubas jak 4 mm2 przeniesie przy pracy ciągłej nawet 30 A - wszystko zależy jak są prowadzone przewody.
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~


Hashu
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 19:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: Hashu » środa, 15 lis 2017, 20:51

Podepnę się trochę pod temat, ktoś wrzucił tutaj przejściówkę z siły na 3x 230V i mam pytanie czy to będzie działać ;) Każda wtyczka z tej przejściówki to rzeczywiście inna faza? Mógłbym wtedy jedną grzałkę do jednej wtyczki a drugą do drugiej i wtedy nic nie powinno mi się grzać czy to kable czy bezpieczniki?


dzozef
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Podłączenie kega do sieci

Postautor: dzozef » środa, 15 lis 2017, 21:34

Jeżeli ta przejściówka jest prawidłowo wykonana, a tak można przypuszczać bo jest to znana firma na rynku, to powinno wszystko działać bez problemu. Ważne jeszcze jakie masz grzałki. Jeżeli 2 x 2kW to będzie OK. Jeżeli powyżej 3kW to już niekoniecznie.


Wróć do „Kotły”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości