Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 10:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Początki psocenia.
PostPostNapisane: wtorek, 26 kwi 2011, 14:12 
Tematy: 1
Witam wszystkich psotników!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli wyrażę się nie fachowo lub zadam głupie pytanie ;)
Od kilku lat zajmuję się domowym wyrobem swojskich wędlinek, pieczeniem swojego chlebka, domowego piwa, wina jak i wszelkiej maści nalewek. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze doświadczenia w psoceniu. Przygarnąłem od kolegi sprzęt do psocenia, który to On znalazł gdzieś w czeluściach domowego strychu, a że sam nie pała chęcią do psocenia oddał zestaw mnie.

Obrazek

Mam w związku z tym kilka pytań do naczelnych psotników :)

1. Zestaw jak widzę, jest wyposażony w deflegmantator i odstojnik (na zdjęciu oznaczone jako 2 i 3) Czy słusznym posunięciem będzie usunięcie odstojnika i montaż deflegmantatora zaraz nad pojemnikiem do grzania (nr 1)? Chciałbym go dodatkowo podłączyć niejako odwrotnie niż był, tj wyjście z kotła podłączone do deflegmantatora w miejsce widocznego teraz korka, natomiast tam gdzie jest teraz rurka silikonowa wsadziłbym termometr.

2. pojemnik oznaczony na zdjęciu jako NR 5 - jaką funkcję spełnia, (domyślam się że to dodatkowa chłodnica ale po co? ) czy z niego korzystać czy może pominąć??

3. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co do złożenia tego zestawu.

Za kilka dni będę miał gotowy materiał do psocenia z jabłuszek :D (wiem że to może nie najlepszy nastaw na początek , ale jak już jest to przetestuję aparaturkę właśnie na nim)

Ostatnio edytowano wtorek, 26 kwi 2011, 14:43 przez Juliusz, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka tekstu...

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
 Tytuł: Re: Początki psocenia.
PostPostNapisane: wtorek, 26 kwi 2011, 17:00 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witaj,
Odstojnik możesz pominąć. Deflegmator jak najbardziej podłącz od dołu- ale te wężyki nie wyglądają na silikonowe. Ta dodatkowa chłodnica to pewnie jakaś alternatywa dla szklanej- nie wykorzystuj jej, nie wygląda za dobrze. Z czego jest zrobiony kocioł?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 26 kwi 2011, 19:56 
Co do wężyków, to są silikonowe - sprawdzone zgodnie z instrukcjami z forum, ale pomimo to wymienię je na nowe - widać że trochę już popracowały. Ta chłodnica dodatkowa jest zrobiona ze spiralnie zwiniętego przewodu miedzianego, a pojemnik w którym on się znajduje jest zalewany wodą - nie wiem tylko jakie miało by być praktyczne zastosowanie takiego patentu, było to stosowane równolegle ze szklaną chłodnicą - pomine ten element.

Jeśli chodzi o sam kocioł to jest zrobiony wg mnie z kwasówki, nie jestem fachowcem i nie bardzo wiem jak to fachowo sprawdzić - nie rdzewieje napewno :). Ma pojemność 12-13 litrów.

PostPostNapisane: wtorek, 26 kwi 2011, 20:23 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Najprostszym sprawdzianem - choć nie zawsze wiarygodnym - jest test magnesem. Nierdzewka lub KO przeważnie go nie przyciąga.
Co do pytań z pierwszego postu:
Ad. 1 - Jak najbardziej prawidłowy tok myślenia (i działania)
Ad. 2 - Wywalić
Ad. 3 - Patrz ad. 1
Punkt 4 - Koniecznie pochwalić się efektami procesu pędnego :D

PostPostNapisane: wtorek, 26 kwi 2011, 21:06 
Magnesikiem kociołek sprawdziłem i brak reakcji ( a magnes silny ).

Efektami psocenia się napewno pochwalę nawet jak mi nie wyjdzie to się pochwalę że słabo się przyłożyłem do psocenia i obiecam poprawę :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1