Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Początki,Początki,Początki-nowy na forum ale zwarty i gotowy
Napisane: piątek, 12 sie 2011, 11:14
Witam wszystkich forumowiczów.Jak zaznaczyłem w tytule jestem Tu nowy i dlatego zgodnie z zaleceniami przedstawiam się.Arek-Łódź-PŁ-Coko-Utrzymanie Ruchu-Żona-Dwóch Synów-Pies-Papuga. Początki nr1 mamy załatwione. Początki nr2; Zamierzam zbudować kolumnę "ZP" ze względu na jej uniwersalność,wysokość 1600,fi 50,wypełnienie wstępne z przewodu miedzianego o fi 0.3 ,wypełnienie główne zmywaki lub szkło hartowane,chłodnica z fi 8x6,długość spirali 3000,keg 30l grzanie regulowane 1500-3000W,kontrola temperatur-keg termometr wskazówkowy 0-120st C,góra kolumny termometr elektroniczny+ewentualna automatyka[regulacja grzania,przepływ chłodziwa],całość kwasówka.Mam następujące pytania; 1 jak wysoko ma sięgać miedź i czy ma być ubita czy luźna i zabezpieczona od dołu siatką z kwasówki[siatki miedzianej nie mam]? 2 jak wysoko ma sięgać wypełnienie ze zmywaków? 3 jak umieścić ZP licząc od góry kolumny i ile [fi 12 czy fi 10]? 4 czy izolować termicznie kolumnę bo keg to na pewno,a jeśli tak to czy całość? 5 w którym miejscu licząc od góry kolumny mam usytuować wejście do chłodnicy? 6 czy robić "powrót z chłodnicy do kolumny a jeśli tak to czy chłodnica ma być dużo wyżej od kolumny i czy powrót ma być nad czy pod ZP? 7 czy konstrukcja ma być rozbieralna czy wystarczy rozłączenie keg-kolumna? 8 czy stosować zawory specjalne z kwasówki czy wystarczą kulowe typu Ferro? Węże: silikon Początki nr3: Jestem "smakoszem" winiaków kiedyś Klubowy Rycerski teraz niestety "Siódemki" Pliska Balantines Słoneczny Brzeg,więc chciałbym w miarę wiernie oddając smaczek zrobić coś podobnego,jakie drożdże zastosować do zacieru,czy stosować jakieś dodatki w fazie "zacier" a jeśli tak to jakie,czy dopiero nasycać wódeczkę choćby wiórami dębu francuskiego wyprażonymi.Czy stosować zacier cukrowy czy skrobiowy [kukurydza,zboża] plus enzymy.Jakie ma to przełożenie na walory smakowe bo cena w ilościach mnie zadowalających jest porównywalna.
Tyle na dziś pozdrawiam-arekchru.
kto pije nie błądzi, a świat przez dno kieliszka wygląda jak w kalejdoskopie
Tytuł: Re: Początki,Początki,Początki-nowy na forum ale zwarty i gotowy
Napisane: piątek, 12 sie 2011, 14:22
Witaj!
Nie wiem czy ktoś odpowie na twoje pytania, to wszystko jest wałkowane non stop w odpowiednim temacie. Zadałeś zbyt dużo pytań na jeden raz. Na głównej stronie masz wszystko wyszczególnione: Budowa aparatury, wypełnienie itd... . Jeśli trochę poczytasz to znajdziesz odpowiedzi, a nawet możliwe że zmienisz koncept o aparaturze którą chcesz budować, to już zależy od Ciebie. Jeśli będziesz potrzebował pomocy to nikt nie odmówi, ale odpowiadać non stop na te same pytania to jest trochę żmudne. 2-wie krótkie odpowiedzi:
Wszystko ma być jak najbardziej rozbieralne po to aby można było umyć, lub wymienić części gdyby coś siadło.
Zaworki z kwasówki - masz spokój na zawsze.
Twoje
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Tytuł: Re: Początki,Początki,Początki-nowy na forum ale zwarty i gotowy
Napisane: piątek, 12 sie 2011, 15:08
Nic dodać, nic ująć, więc temat uważam za wyczerpany.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości