Ok puściłem wodę przez organki i pierwsze dwa trzy litry śmierdziały lekko metalem, dalsze były już czyściutkie aż nawet zostawiłem 0,5L do rozcieńczania. Prawdopodobny winowajca to "silikonowy" wąż biowinu. Gotowałem go w wodzie i zrobił się biały, zesztywniał i śmierdzi okrutnie. Zaraz poleci mój smrodek na organki i zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Szabix. Dospawaj sobie do swojego Aabratka nypel redukcyjny 1 x 3/4 cala dodaj do niego zawór kulowy 3/4 i chłodnicę Liebiga, będziesz miał wtedy kolumnę Aabratek DUAL VM/LM i spokojnie będziesz mógł dokonać porównania jakości, otrzymywanego destylatu. Smrody zostaną tylko przykrym wspomnieniem. Koszt takiej przeróbki to naprawdę groszowa sprawa, a o zyskach przekonasz się sam.
@sverige2 Tylko skąd ja Ci Aabratka wytrzasnę, chyba, że "złamię" swoją puchę
Co do smrodu z SILIKONOWYCH węży: wiem, że to jest wina procesu produkcyjnego, gorący EtOH wypłukuje z tych silikonów jakieś pozostałości. Proszę mi wierzyć, myłem te węże przed pierwszym uruchomieniem z kilkanaście razy (cykle w zmywarce, roztwór sody, kwasek). Fakt, że obecnie nie wyczuwam nic w destylacie, ale moje bezgraniczne zaufanie straciły. Jeśli chodzi o przeróbkę na VM: oczywiście nie wykluczam, jednak w sezonie Zima 2011-12 pobawię się LM ze sterownikiem. Niemniej 80 cm karbowanki DN12 czeka na zagospodarowanie.
@All Ostatnio zainteresowałem się wężami z teflonu, cena ich to ok.35 zł/m. Muszę jeszcze zapytać o szczegóły i kupuję. Czy ktoś miał do czynienia z takim wężem i jak wygląda jego elastyczność, innymi słowy: czy fi8 wcisnę na króciec fi10?
Chodziło o "Pędzącego Jelenia" i jego Aabratka oczywiście, jak też innych posiadaczy kolumny typu Aabratek. Szkic konstrukcyjny dobudowania wyjścia par "VM" do Aabratka, zamieszczę wkrótce. Czy mógłbyś powiedzieć, do czego ma służyć te 80 cm karbowanki DN12, bo nie bardzo mogę skojarzyć, do czego taki krótki odcinek przy budowie opcji VM można zastosować?
Dokańczając wątek to przesiadka z garnka na kolumnę jest bolesna, najpierw jaja, później plastikowy metal, a na koniec jak rozcieńczyłem zrobiło się mleko.
Puściłem to mleko przez maseczkę przeciwpyłową i jest kryształ.
Użytkownicy przeglądający to forum: popcorn i 0 gości