po przelaniu nie pracuje

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
anim7991
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 17 wrz 2017, 10:27
Krótko o sobie: Interesuję się wszystkim i staram się pomóc całą swoją wiedzą w wielu dziedzinach :-)
Ulubiony Alkohol: Nalewki orzechowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 1 raz

Post autor: anim7991 »

Witam, zrobiłem drugie wino z winogrona. Przez 7 dni fermentowalo w wiaderku fermentacyjnym bardzo burzliwie i wczoraj jak odcedziłem, przefiltrowałem dokładnie to przestało pracować. Raz na kilka minut bulgnie ale jednak różnica jest znacząca. Ogólnie Blg trzymam ma nie mniej niż 3. Czy mohe jeszcze raz dodać drożdży?
alembiki

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: po przelaniu nie pracuje

Post autor: rastro »

Poczekaj chwilę zanim zaczniesz panikować, raz że rurka może być mniej lub bardziej szczelna więc bulkanie to taki sobie wskaźnik dwa że podczas przelewania nastaw się odgazował i teraz znowu musi się wysycić, blg 3 przy winie może też wskazywać że drożdże już nie mają co jeść.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”