Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 10:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Pomocy] - Po pierwszej destylacji bimber wyszedł mi w kolorze mleka!
PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 18:49 
Tematy: 2
Po pierwszej destylacji bimberek wyszedł mi w kolorze mleka, gdy dolałem wody i wziąłem się za destylowanie drugi raz, leci mi mleko bez procentów. Destyluje czajnikiem. Jestem początkujący proszę o pomoc.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lip 2011, 08:40 przez Qba, łącznie edytowano 2 razy
Pisz z polskimi literami!

Tytuł: Re: Pomocy!!!!
PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:02 
Tematy: 31
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Najpierw szukałbym przyczyny w sprzęcie którego używasz. Sprawdź czy czajnik zmienił kolor w środku, następnie przewody jakich używasz do prowadzenia par powinny być silikonowe. Jeśli zauważyłeś jakieś zmiany powąchaj destylat spróbuj odrobinę być może wyczujesz w nim metaliczny lub gumowy posmak.

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:04 
Tematy: 14
Wrzuć zdjęcia i powiec coś więcej o nastawie. Czy mierzyłeś cukromierzem przed i po fermentacji?

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:13 
Używam wężykow silikonowych, czajnik jest czyściutki a na poczatek destyluję w nastepujacy sposob: do czajnika mam podłączony weżyk silikonowy, dalej zatopiony jest w misce z zimną wodą a końcówka wężyka, rzecz jasna, jest skierowana do butelczyny. Można takim sprzętem destylowac? Zanim kupię sobie coś bardziej profesjalnego, chciałbym przed tym się nauczyć na jakimś amatorskim sprzęcie. A jeśli chodzi o nastaw, to na początku fermentacji mial 22blg a na koniec fermentacji mial 0 blg.

Ostatnio edytowano niedziela, 24 lip 2011, 20:04 przez pokrec, łącznie edytowano 2 razy
Interpunkcja, ogonki i styl. Nastepnym razem taki post trafi do kosza...

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 19:51 
Tematy: 5
Może gdzieś masz nieszczelność? Rurka silikonowa jest chłodnicą? Postaraj się o jakieś fotki, jeden obraz wart jest tysiąca słów ; )

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:02 
Tak, rurka silikonowa jest chłodnicą i jest zatopiona w zimnej wodzie. Czy to źle?? Na razie nie mam możliwości wstawienia fotki, niestety.

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:03 
Tematy: 6
Robiłeś cukrówkę czy jakiś nastaw owocowy? Klarowałeś? I tak jak koledzy wyżej pisali - daj jakieś zdjęcia sprzętu.

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:09 
Cukrówka, nie klarowałem tego. Czy to jest przyczyna tego że jest koloru mleka? I że w drugiej destylacji leci mi mleko bez % ?

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:09 
Tematy: 5
Cytuj:
Tak, rurka silikonowa jest chłodnicą i jest zatopiona w zimnej wodzie. Czy to źle??

Nie mówię, że źle, ale troche oryginalnie ; ) Nie wiem jak z wydajnością chłodzenia takiego rozwiązania, silikon chyba słabo oddaje ciepło, ale czajnik chyba nie jest duży, więc może dawać rade.

Jak nie ma szansy na fotki, to opisz dokładniej jak to wygląda, pojemności długości itp. Ten pierwszy destylat 'mleczny' miał jakieś procenty?

PostPostNapisane: niedziela, 24 lip 2011, 20:24 
Tematy: 14
Może za mocno grzejesz? Na czajniku to podczas samej destylacji ja miałem najmniejszy palnik i to jeszcze ustawiałem go tak, że przy wietrze go zdmuchiwało. Druga sprawa, że upewnij się, czy wieko nie przepuszcza. Obkleiłem czajnik taśmą aluminiową do wentylacji i było szczelnie bezpiecznie i bez zapachowo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1