Trochę skautingiem powiało, ale OK. Od czegoś trzeba zacząć. Mam to za sobą. Znając zasadę destylacji też uruchomiłem coś takiego. Powiem Ci że to działa. Czemu Tobie nie wyszło , Przyczyn może być kilka. Jak dużo wlałeś tego do czajnika? Czy czajnik ma tylko gwizdek, czy również pokrywkę. Jak uszczelniłeś wężyk? Ile wężyka jest w misce jako chłodnica? Ile tego odebrałeś (skropliłeś)?
Pewnie błąd tkwi w przeliczeniach.
Myślę że schematycznie wygląda to tak
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Pamiętam przypadek, gdy wyszedł mi destylat padający w czerwień. Nastawiłem swojego pot stilla na gaz i poszedłem robić jakiś projekt na PKM. Jak się okazało dałem za duży gaz i zaczęło przerzucać piane. Może u Ciebie jest podobna sytuacja? Biorąc pod uwagę fakt, że czajnik jest dość niski, jest to bardzo prawdopodobne.
Tytuł: Re: [Pomocy] - Po pierwszej destylacji bimber wyszedł mi w kolorze mleka!
Napisane: niedziela, 26 lut 2012, 12:02
W swojej praktyce spotkałem się kilka razy z mętnym destylatem. Zawsze przyczyna leżała po stronie wypłukanych przez etanol z tworzyw sztucznych związków, które przedostały się do destylatu. Szczególnie mocno zjawisko nasila się w przypadku skraplania par etanolu na tworzywie sztucznym (wężyku).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości