Płyta indukcyjna a szklana kolba

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Najprościej, to byłoby położyć na płycie plaster zwykłej blachy o grubości ok. 5 mm i na niej kolbę.
W każdym warsztacie ślusarskim wytną i doszlifują taką na miarę za przysłowiowe grosze ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
koncentraty wina

1zygi1
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 14 sty 2014, 18:32
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba

Post autor: 1zygi1 »

Pomysł miałem taki - rozgrzewający się metal wewnątrz kolby ogrzewa zawartość, powinny być mniejsze straty.
To tak na mój chłopski rozum, ale może się mylę nie jestem fizykiem. Może płytka metalowa między kuchenką indukcyjną zadziała tak samo.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba

Post autor: Lootzek »

Założenie teoretycznie dobre, ale widzę dwa problemy praktyczne:

1) wrzucanie/wkładanie takich kulek do kolby łatwo może doprowadzić do jej stłuczenia, chyba że drobne i dużo.

2) te kulki w którymś miejscu punktowo stykają się ze szkłem, czy nie doprowadzi to do silnych, miejscowych przegrzań szkła mogących spowodować naprężenia pomiędzy nimi a miejscami chłodzonymi przez ciecz? Tym bardziej że sam metal rozgrzeje się bardzo szybko a okolice nadal będą chłodne.
Idąc tym tropem, lepsze wydaje się zawieszenie elementów indukowanych ponad dnem.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba

Post autor: HomoChemicus »

Taka kuchenka wydziela stałą ilość energii. Jeżeli użyjesz kulek, to będą one miały większą sprawność względem przenoszenia ciepła do cieczy, lecz odbierze bardzo małą ilość emitowanej energii. Duża płyta może i gorzej przekaże ciepło do cieczy, lecz z powodu swojej wielkości odbierze większość energii z kuchenki.
Koniec końców wychodzi lepiej położyć kolbę na metalowej płycie.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba

Post autor: boxer1981228 »

Ja też używam płyty indukcyjnej jednak po kilku garnuszkach poszła do szafy i uzywam ją tylko przy stippingu. Powód za mocno grzeje.
Pierwsze 2 programy 1 i 2 tak mozna słabo grzanie ustawić ale pracują zmiennie tz załacza się i na chwile wyłącza grzanie i tak w kółko znowy na 3 zalewa mi deflegmator. Moja kuchena to:
http://www.amazon.co.uk/Tefal-IH2018-IH ... B00IOK6RXM
Więc warto by sprawdzić przed zakupem jak działają dwa pierwsze programy.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba

Post autor: Szlumf »

boxer1981228 pisze: Pierwsze 2 programy 1 i 2 tak mozna słabo grzanie ustawić ale pracują zmiennie tz załacza się i na chwile wyłącza grzanie i tak w kółko ...
A nie masz w niej ustawienia temperatury oprócz mocy grzania? Jeżeli tak to ustaw temperaturę na max a termostat Ci nie będzie działał i będzie OK.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”