Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 10:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plastik PEHD
PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:33 
Tematy: 11
Witam! Co myślicie o robieniu nastawów w beczce (70 litrowej) wykonanej z plastiku PEHD?

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
 Tytuł: Re: Plastik PEHD
PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:35 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
A co to takiego PTHD?

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:37 
Tematy: 9
PEHD, HDPE, high density polyetylene... Można. Szwedzi nawet robią z tego kotły.

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:39 
Na mojej plastikowej beczce od dołu tak pisze. Jest to chyba jakiś rodzaj plastiku ;)

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:41 
Bardziej w pytaniu chodziło mi o to, skąd Kolega Kędziorek taki symbol polimeru znalazł... Aaaaa.... pewnie z dołu beczki! 8-)

Poszukaj innych symboli, choć jeśli beczka służyła przechowywaniu martwych niemowląt, to może się średnio nadawać.

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:52 
Jest ona nowa gdyż mama ją kupiła i miała nadzieje w niej ogórki kiszone robić ale ją szybciej znalazłęm ;p

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 21:52 
Tematy: 60
Powszechne znane kiszone niemowlaki z Czerniejowa były trzymane (o ile dobrze fotki prasowe pamiętam) w beczce do ogórasków, niebieskiej, plastikowej- więc beczka jak najbardziej nadająca się :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 22:21 
Tematy: 9
Tamte beczki były do kapusty... Znów mi się przypomniał Terry Deary, który przestrzegał przed myleniem azteckich glinianych beczko-trumienek dla dzieci ze słoikami z dżemem... Jakby ktoś pytał: tak, kamionka nadaje się.

A tak w ogóle to sam na wsi mam taką niebieską sześćdziesiątkę po ogórach. Myłem ją kilka razy, odkażałem pirosiarczynem, dwa razy w niej fermentowało (raz cukrówka, raz pseudośliwa), wietrzyła się, ostatnio ostro ją siarkowałem, teraz stoi w niej dwadzieściaparę litrów jabcoka... a i tak pewnie będzie walić ogórem. Zapach nie do wyparcia chyba.

PostPostNapisane: środa, 19 maja 2010, 19:07 
Maciej_K napisał(a):
Zapach nie do wyparcia chyba.

Można go wyprzeć niedużym niemowlakiem... 8-)

PostPostNapisane: czwartek, 20 maja 2010, 16:35 
Tematy: 51
Maciej_K: ja tez popełniłem ten błąd i nastawiłem nalewkę z wiśni w słoju po ogórkach. Szklanym. Myłem, płukałem, czarowałem, okadzałem, niestety, wiśniówka miała lekki posmak kiszonych ogórków. Wypitka i zakąska w jednym...
Sądzę, że to nie słój woniał, ale... nakrętka od słoja. Ona jest od środka powleczona jakims palstikiem i ma podobna uszczelkę. I owe plastiki przełażą zapachem kiszenia jak mało co.
A pisali mi chemicy, uczyli, że plastiki zasadniczo są obojętne chemicznie względem kuchennych rzeczy. Tymczasem zwyczajna woda w poliuretanowym bukłaku Made in USA po godzinie tak śmierdoliła plastikiem, że bałem się ją pić.
Zasada jest prosta: nie wolno mieszać naczyń fermentacyjnych z tymi od kiszenia. Nie wolno z 2-ch przyczyn: po pierwsze zapach kiszonych ogórków jest ultratrwały, po drugie, bakterie kwasu mlekowego bardzo ujemnie wpływają na fermentujące zaciery, nastawy i wina. W jednej mądrej książce pisali nawet, że nie wolno fermentowac wina w tym samym pomieszczeniu, w którym się cos kisi.
Ja do fermentacji kupiłem 2 plastikowe, niebieskie beczki 50 i 60 litrów i uzywam ich tylko do tego celu oraz do spuszczania wina znad osadu (i potem z powrotem do balona).

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1