Widzę dział powstał a jakoś przepisów prawie brak . Dam więc przepis na klasyczne piwo pszeniczne, dość ostatnio popularne nawet wśród browarów koncernowych.
Słody:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód pszeniczny 3,0 kg
Chmiel i dodatki:
Lubelski, szyszka 30 g
Drożdże:
Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ( można użyć WB-06 po rehydracji)
Zacieranie:
W 15l wody
45°C - 15 min
55°C -15 min
62°C - 40 min
72°C - 40 min
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
60 min
Lubelski 30g - na początku gotowania
Piwo Pszeniczne
Re: Piwo Pszeniczne
Mogą być problemy z filtracją. Trochę za dużo słodu pszenicznego. Poza tym OK piwo domowe
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Piwo Pszeniczne
Pszeniczne to złe i podstępne piwa.
Dunkela robiłem dwa razy i dwa razy wyszedł kiepski.
Klasyczny weizen był dobry.
Robiłem też wita i również był ok.
To co mnie odrzuca od pszenicznych to zazwyczaj problem z filtracją i przypalanie się zacieru na grzałkach. Jakoś zawsze mi się ześrutuje przy pszenicy drobniej...
Dunkela robiłem dwa razy i dwa razy wyszedł kiepski.
Klasyczny weizen był dobry.
Robiłem też wita i również był ok.
To co mnie odrzuca od pszenicznych to zazwyczaj problem z filtracją i przypalanie się zacieru na grzałkach. Jakoś zawsze mi się ześrutuje przy pszenicy drobniej...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Piwo Pszeniczne
Mi ostatnio sypło się kaszy bulgur, żona lubi piwa kwaśne mało nachmielone. Jako że wciąż raczkuje w piwowarstwie swoje eksperymenty robie na bazie " to co zostało". Ostatnio była to wcześniej wspomniana kasza bulgur, efekt eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie,zasyp to 2 kg pale ale + 1 kg kaszy bulgur .
Jako że jestem fanem mocnych piw- ok 10 abv, planuje zrobić
3 kg słód pilzneński
3 kg kaszy bulgur lub płatkow pszenicznych
200 g płatków owsianych
Chmiel east kent golding
Przyprway dam skórki pomarańczy, kolendre i może delikatnie cynamonu.
Jako że jestem fanem mocnych piw- ok 10 abv, planuje zrobić
3 kg słód pilzneński
3 kg kaszy bulgur lub płatkow pszenicznych
200 g płatków owsianych
Chmiel east kent golding
Przyprway dam skórki pomarańczy, kolendre i może delikatnie cynamonu.
Bimber forever !!!