Piwniczny sprzęt do oceny :)
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
arbaletnik pisze:Kolego Fisol1 mógłbyś zdradzić tajemnicę co to za element hydrauliczny- ten trójnik? Bardzo zgrabne to jest i małe.
Proszę bardzoZbynek80 pisze:Czujka na wodzie bardzo pomaga w ograniczeniu zużycia wody. Bo jak sama woda jest nie droga to już ścieki tak. Tak to wygląda "na sucho" http://postimg.org/image/wrzwyoja3/ http://postimg.org/image/tat9hyuu3/ i tak po podłączeniu czujki termometru http://postimg.org/image/zfwaz6qvv/ Kolumna autorstwa wiadomego. Elektronika własna.
Co do wysokości to rób dziurę w suficie Ja mam 250cm i sprzęt 246cm. Czy przy takiej wysokości to bufor nie zabiera za dużo z wysokości zasypu ?
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Dzięki Pretender że tu czujka do pomiaru temp. wody chłodzącej, lub jak mówią niektórzy "na wyjściu "to ja wiem Od roku wchodzę na to forum ze dwa razy dziennie, sam nie wiem może to już miłość jest ......
Chcę coś takiego u siebie, i żeby nie lutować mosiężnych trójników, interesowało mnie dokładnie skąd kol. Fisol1 wziął ten trójnik? W tym sensie co to za gotowy element jest?
U kolegi Zbynek 80 widzę trójnik z nierdzewki, a u Fisol1 sprytny trójniczek z fajnym portem na termometr, a że kolega Fisol1 robi w "kwasówce" to podejrzewam,że to jakiś specjalistyczny gadżet.
Pzdr.
Chcę coś takiego u siebie, i żeby nie lutować mosiężnych trójników, interesowało mnie dokładnie skąd kol. Fisol1 wziął ten trójnik? W tym sensie co to za gotowy element jest?
U kolegi Zbynek 80 widzę trójnik z nierdzewki, a u Fisol1 sprytny trójniczek z fajnym portem na termometr, a że kolega Fisol1 robi w "kwasówce" to podejrzewam,że to jakiś specjalistyczny gadżet.
Pzdr.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Jak dla mnie to jest trójnik 1/4" nierdzewny/kwasoodporny do którego użytkownik Fisol1 swoją wprawną ręką spawacza dospawał wkręcany port termometru(np. http://stalowkasklep.pl/wkrecany-port-t ... p-735.html), a w 2 pozostałe odejścia wkręcił złączki auto quick na wąż 10 mm(takie jak w chłodnicy i skraplaczu).
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Mhm dziś zrobiłem sobie buforek ponad 1,5 l i powiem jedno najgorzej to jest go opatulić .
Foto poniżej
A tu już opatulony
Bufor ma 24 cm, rurka w środku od dna do przelewu 14 cm wiem że to mało i może będzie słabo wzmacniał ale sufit mi nie pozwalał iść wyżej pożyjemy zobaczymy .
Foto poniżej
A tu już opatulony
Bufor ma 24 cm, rurka w środku od dna do przelewu 14 cm wiem że to mało i może będzie słabo wzmacniał ale sufit mi nie pozwalał iść wyżej pożyjemy zobaczymy .
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
-
- Posty: 206
- Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Zaraz za chłodnicą. Tylko ja zamontowałem czwórnik i na króćcu naprzeciwko odpływu mam wizjer. Dodatkowo wzrokowo kontroluję czy jest tam woda. Na samym końcu skraplacza mam sondę, która ewentualnie wraz ze wzrostem temperatury skroplin wyłączy temperatury wyłączy wszystko. Dodatkowo na wodzie chłodzącej mam właśnie ten czwórnik z sondą zwykłego termometru elektronicznego, który służy mi do ustawienia prędkości przepływu wody chłodzącej. Wodę pozyskuję ze studni i naprawdę płynie bardzo wolno, dodatkowym problemem jest mała średnica wężownicy /10 mm/ , która tłumi bardzo przepływ. Czwórnik mam zaś 3/4", który przy tak małym przepływie trzeba napełnić płynem. Przypomnę jeszcze, że sondę mam w dolnym krućcu.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
andrea takie ustawienie czyli montaż w bocznym odejściu? Według mnie to bez różnicy, bo nawet ustawiając przepływ wody w pionie, gdy przy zasilaniu od góry pomiar będzie odbiegał od rzeczywistej wartości z powodów jakie podajesz wystarczy zasilanie przepiąć odwrotnie i wtedy nawet przy małym przepływie woda będzie musiała omywać sondę. Póki trójnik nie jest dospawany na stałe w określonej pozycji to możliwości jest wiele można go nawet założyć zaraz za skraplaczem, bo termometr ma sondę na przewodzie.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
I właśnie o to chodzi, że sonda omywana nie wskazuje rzeczywistej temperatury. Sonda zanużona w cieczy pokazuje to na 100%.
Żadnych rysunków ani fotografii nie będę wysylać, mam tak od dołu sonda, z lewej wizjer, z prawej odpływ, od góry wlot wody chłodzącej.
Niech rozwiązania konstrukcyjne pozostaną moją słodką tajemnicą.
Żadnych rysunków ani fotografii nie będę wysylać, mam tak od dołu sonda, z lewej wizjer, z prawej odpływ, od góry wlot wody chłodzącej.
Niech rozwiązania konstrukcyjne pozostaną moją słodką tajemnicą.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Podepnę się trochę. Zrobiłem kolumnę z tego samego projektu co autor tematu. Tylko miałem trochę dłuższą rurę i postanowiłem ją wykorzystać. Całość ma 186cm i teraz już wiem, że zrobiłem trochę za nisko drugi termometr umieściłem go 100cm od dołu Teraz pytanie czy przerabiać czy zostawić?
Będzie to miało duży wpływ na pracę?
Będzie to miało duży wpływ na pracę?
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Marcek10 daj fotki swojej kolumienki w końcu to jeden i ten sam projekt
Mhm dobrze że Aabartek i Akas tak nie myślą bo wciąż byśmy pędzili na garnku i misceandrea pisze:Żadnych rysunków ani fotografii nie będę wysylać, mam tak od dołu sonda, z lewej wizjer, z prawej odpływ, od góry wlot wody chłodzącej.
Niech rozwiązania konstrukcyjne pozostaną moją słodką tajemnicą.
Marcek10 daj fotki swojej kolumienki w końcu to jeden i ten sam projekt
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Marcek10 robiłeś już coś na niej ? , rurkę refluxu też dałeś 6 mm tak jak w projekcie ?
Ja uważam że to błąd i dałem większą zresztą autor projektu coś o tym pisał.
Ja uważam że to błąd i dałem większą zresztą autor projektu coś o tym pisał.
Duch Wina pisze:W końcu udało mi się zrobić pierwszy koncercik. No i wyszły pierwsze błędy konstrukcyjne.
Pierwsza sprawa to średnica rurki refluxu. 6mm średnicy to zdecydowanie za mało. Przy zalewaniu kolumny i mocnym grzaniu ta średnica się nie wyrabia. Do tego mam ciut za wysoką tamkę, troszkę za mały kąt nachylenia głowicy w efekcie czego dochodzi do przelewania się urobku przez głowicę w czasie zalewania.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Jako że przyszły do mnie spreżynki z Wołomina postanowiłem zrobić test na wodzie .
Po pierwsze strasznie nie smakuje mi ta wydestylowana woda, trąci jakimś takim zapachem mechanicznej obròbki (sprężynki moczone w krecie potem gotowane w płynie przed włożeniem do kolumny) mam nadzieję ze po kilku gotowaniach zniknie ten smak i zapach.
Po drugie próbowałem zalać kolumnę ale się nie udało , czy to wina tego że test był na wodzie ?.
Po trzecie wszystko szczelne jak należy .
Zrobie nastaw na moskwa style 37 l wody + 12 kg cukru i się zobaczy jak to hula na %.
A pytań potem będzie cała masa .
Po pierwsze strasznie nie smakuje mi ta wydestylowana woda, trąci jakimś takim zapachem mechanicznej obròbki (sprężynki moczone w krecie potem gotowane w płynie przed włożeniem do kolumny) mam nadzieję ze po kilku gotowaniach zniknie ten smak i zapach.
Po drugie próbowałem zalać kolumnę ale się nie udało , czy to wina tego że test był na wodzie ?.
Po trzecie wszystko szczelne jak należy .
Zrobie nastaw na moskwa style 37 l wody + 12 kg cukru i się zobaczy jak to hula na %.
A pytań potem będzie cała masa .
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
To zapytam jeszcze o nastaw jak pisałem zrobię nastaw na moskwa style 12kg cukru + 37 l wody.
Beczkę na fermentator posiadam 55l , kega przy kolumnie 50 l.
Jakie proporcje zrobilibyście na 1 gotowanie właśnie dla takich beczek .
Nie wiem jak drożdże pracują (ponoć burzliwie), ale nie chciałbym mieć zalanej w jakiś sposób łazienki, bo to wiązało by się z moim ostatnim gotowaniem (przewrażliwiona żona ).
Beczkę na fermentator posiadam 55l , kega przy kolumnie 50 l.
Jakie proporcje zrobilibyście na 1 gotowanie właśnie dla takich beczek .
Nie wiem jak drożdże pracują (ponoć burzliwie), ale nie chciałbym mieć zalanej w jakiś sposób łazienki, bo to wiązało by się z moim ostatnim gotowaniem (przewrażliwiona żona ).
-
- Posty: 18
- Rejestracja: wtorek, 29 mar 2016, 01:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiskey, Tequila gold, oryginalny Absinth
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)
Bardzo mi się podoba kolumna, pierwszorzędne, rzetelne i estetyczne wykonanie, pełno przydatnych drobiazgów, wskaźnik poziomu cieczy, sam mam gorszą od tej jednak ciągle modyfikuje (rozwój musi być) (do lepszej aparatury mam dostęp tylko na uczelni nie moja) jedyne czego by mi brakowało w tym sprzęcie do pełnego banana na twarzy to zamknięty obieg wody chłodzącej, czujki temperatury PT100 z wzmacniaczem sygnału, 3 elektrozawory ze stali nierdzewnej jak dobrze się rozejrzysz to za 90 zł kupisz jeden, przekaźniki z zasilaniem 12V i 6A do elektrozaworów 2 osobne punkty odbioru dla przedgonów i specyfiku i mikrokontroler z automatyką, ewentualnie karta pomiarowa z terminalem i podpięcie do kompa. Wtedy prawie cały proces masz zautomatyzowany poza początkowym odbiorem przedgonów i kontrola procesu pozwalająca na nieobecność podczas pracy, a efekt 97% bez obcych zapachów (tyle najwięcej udało mi się uzyskać w gonie).
-
- Posty: 38
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 14:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: koło
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy