Witam wszystkich psociarzy.Piszę bo mam kilka pytań co do mojego nowego sprzetu i szukam kilku dobrych porad.czytam już to wszystko od kilku dobrych dni i już coraz mniej wiem a nie chcę sknocić czegoś.Wcześciej psociłem tylko wódeczki smakowe na zwyklej kolumnie ale teraz chcę przejśc na nastepny poziom i dołączyć do grona tych co mają ponad 90% A więc tak: 1)zastanawiam się czy 4KW wystarczy do rozruszania 50l.kega? (mam taboret gazowy o mocy max 7,5 KW) 2)czy 120 cm samego wypełnienia będzie odpowiednie?(bo na więcej niestety mi sufit nie pozwala ) 3)czy jako wypełnienie można zastosować takie pierścienie ceramiczne co stosuje się do wstępnego filtrowania w akwariach?Mają one wymiary 6x6mm A drugą taką rzeczą ciekawą co znalazłem to hartowane kulki szklane do strzelania o średnicy 5.72mm. Czy bedą to wmiare odpowiednie rzeczy czy mam jednak te zmywaki wkładac albo wióry od tokarza z SS? 4)czy refluks wewnętrzy wystarczy mi tutaj czy jeszcze mam zastosować zewnętrzny?Dodam,że będę miał 4 zimne palce 15mm każdy i bedą miały oddzielnie regulowany przepływ wody. 5)I teraz takie pytanie z innej beczki czy Deflegmator to to samo co wypełnienie w kolumnie czy czymś się różni? Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mógłby mi doradzić.
1)wystarczy 2)u mnie wystarcza 120 3)nie mam pojecia, ale mam zmywaki, i działają 4)wystarczy jeden relfux, ale ja np mam dwa, jednak uzywam tylko zimne palce 5)kolumna pelni role deflegmatora zwrotnego, czyli flegma wraca do gara
Wielkie dzięki.Jak zbuduję to wstawie fotki.A jako wypełnienie zastosuję narazie szklane koraliki o średnicy 2x2 z małą dziurką w środku o średnicy około 0,7mm. Zobaczymy co wyjdzie
... 5)kolumna pelni role deflegmatora zwrotnego, czyli flegma wraca do gara...
To trochę zbyt duże uproszczenie tematu. Zadaniem deflegmatora jest skroplenie mniej lotnych par. Natomiast w kolumnie na wypełnieniu zachodzi proces wzbogacenia, wymiana para ciecz, to tak jakbyś połączył w szereg kilka - kilkanaście aparatów prostych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości