Pirosiarczyn sodu zepsuł zacier ?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Post autor: k.kolumb »

Pirosiarczyn sodu, nie pirosiarczan.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 gru 2014, 08:59 przez k.kolumb, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pirosiarczyn sodu zepsuł zacier ?

Post autor: gr000by »

Pirosiarczany istnieją. Powstają podczas ogrzewania stężonego kwasu siarkowego z siarczanami lub podczas prażenia wodorosiarczanów metali alkalicznych. Na przykładzie pirosiarczanu potasu.
K2SO4 + H2SO4 -> K2S2O7 + H2O lub 2KHSO4 -> K2S2O7 + H2O
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”