Piro czy pasteryzacja?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

ksykitol, to faktycznie chemiczny :hahaha:
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
gbodek
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 6 lip 2014, 10:49
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piro czy pasteryzacja?

Post autor: gbodek »

Oj tam, oj tam :)
Wracając do tematu, minęło kilka m-cy i przetestowałem kilka kolejnych butelek wina ryżowego, o którym napisałem na wstępie i wszystkie zachowały się bez zarzutu, czyli były OK, bez gazu. Pewnie ta jedyna felerna butelka zawierała osady drożdżowe albo ??? ... nie wiem.

tadeusz63
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 17 sie 2012, 22:21
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Piro czy pasteryzacja?

Post autor: tadeusz63 »

Gbodek, jest jeszcze stewia (dosładzałem stewią cydr).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”