Dziękuje za pomoc, a co do tego zapachu i posmaku drożdży to jeżeli mam miedzianą rurę pot-still z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi to muszę jeszcze zrobić jakiś filtr miedziany czy to wystarczy aby zniwelować ten niepożądany smak i zapach?
A co do cukromierza to akurat składa się że posiadam owe urządzenie, jaka powinna być wartość blg aby można było już gotować nastaw?
Możecie polecić jakieś dobre drożdże do nastawu
Pierwszy zacier
-
- Posty: 109
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwszy zacier
Posmaku drożdży nie usunie miedź ona wiąże głównie związki siarki czyli popularnie "zapach zgniłych jaj" zawsze możesz dołożyć sprężynek miedzianych na spód. Jeśli chodzi o drożdże to dobrze przeprowadzona fermentacja i jeszcze lepiej destylacja 2-3 krotna z odpowiednim odbiorem przed i pogonów, dzieleniem na frakcje. Jesli chciałbyś absolut to tylko kolumna. O drożdżach masz caly obszerny temat wiec czytaj, a coś wybierzesz wedle potrzeb cukrówka, owoce, zboże. BLG obowiązkowo na poziomie ujemnym wtedy wiesz że grzyby przerobiły wszystko.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"