Pierwszy zacier

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Szymdel
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 23:03

Post autor: Szymdel »

Dziękuje za pomoc, a co do tego zapachu i posmaku drożdży to jeżeli mam miedzianą rurę pot-still z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi to muszę jeszcze zrobić jakiś filtr miedziany czy to wystarczy aby zniwelować ten niepożądany smak i zapach?
A co do cukromierza to akurat składa się że posiadam owe urządzenie, jaka powinna być wartość blg aby można było już gotować nastaw?
Możecie polecić jakieś dobre drożdże do nastawu
alembiki
Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwszy zacier

Post autor: Blażej »

Posmaku drożdży nie usunie miedź ona wiąże głównie związki siarki czyli popularnie "zapach zgniłych jaj" zawsze możesz dołożyć sprężynek miedzianych na spód. Jeśli chodzi o drożdże to dobrze przeprowadzona fermentacja i jeszcze lepiej destylacja 2-3 krotna z odpowiednim odbiorem przed i pogonów, dzieleniem na frakcje. Jesli chciałbyś absolut to tylko kolumna. O drożdżach masz caly obszerny temat wiec czytaj, a coś wybierzesz wedle potrzeb cukrówka, owoce, zboże. BLG obowiązkowo na poziomie ujemnym wtedy wiesz że grzyby przerobiły wszystko.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”