Pierwszy sprzęt [Pot-still]
Witam,
Niedawno zainteresowałem się destylacją i zrobiłem pierwszy sprzęt z:
-kana na mleko,
-deflegmator miedziany,
-szklana chłodnica.
Deflegmator jest z rury ø28 o długości 70cm. Wypełniony na długości 41cm miedzianymi sprężynkami własnej roboty, a reszta zmywaki. Grzanie za pomocą kuchni gazowej.
Do tej pory przepuszczałem cukrówki, rezultaty mi odpowiadają. Znajomi też nie narzekają
Do zrobienia/modernizacji mam:
-zamienić kanę (10L) na coś większego najlepiej keg,
-wymienić wężyk od chłodnicy bo w tej chwili mam 2 połączone kawałkiem rurki,
-zrobienie papugi aby stale monitorować procenty.
Jeżeli coś zrobiłem źle będę wdzięczny za rady
Niedawno zainteresowałem się destylacją i zrobiłem pierwszy sprzęt z:
-kana na mleko,
-deflegmator miedziany,
-szklana chłodnica.
Deflegmator jest z rury ø28 o długości 70cm. Wypełniony na długości 41cm miedzianymi sprężynkami własnej roboty, a reszta zmywaki. Grzanie za pomocą kuchni gazowej.
Do tej pory przepuszczałem cukrówki, rezultaty mi odpowiadają. Znajomi też nie narzekają
Do zrobienia/modernizacji mam:
-zamienić kanę (10L) na coś większego najlepiej keg,
-wymienić wężyk od chłodnicy bo w tej chwili mam 2 połączone kawałkiem rurki,
-zrobienie papugi aby stale monitorować procenty.
Jeżeli coś zrobiłem źle będę wdzięczny za rady
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pierwszy sprzęt [Pot-still]
Najprostszy i sprawdzający się świetnie sprzęt. Zamień bańkę na kega i zainstaluj w nim termometr. On podpowie ci ile jeszcze dobroci posiadasz w kotle. Jeśli Tobie i bliskim smakuje to znaczy że możesz być dumny.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwszy sprzęt [Pot-still]
Jeden i drugi sposób jest dobry. Papuga ma jednak jeden minus - aby dobrze pokazywała procenty z chłodnicy musi wylatywać destylat o temp. 20*C. Jak nie leci 20*c to musimy skorzystać z tabel korekcyjnych.
Z kolei pomiar procentów w/g wskazań termometru na wylocie z deflegmatora jest bardziej bezpośredni.
Z kolei pomiar procentów w/g wskazań termometru na wylocie z deflegmatora jest bardziej bezpośredni.
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2013, 15:34 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 43
- Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
- Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy sprzęt [Pot-still]
@Partyzant przecież widząc jaka jest temp. par na wylocie od razu wiesz jaka jest moc i nie potrzebujesz menzurek. W papudze tak jak pisze Lesgo ważna jest temp. a do rego przepływ sprawia, że alkoholomierz zaniża pomiar a do tego jeszcze nie mierzysz tego co kapie, tylko mieszankę tego co jest w papudze. Jeżeli nie posiadasz resztek rurek miedzianych to nawet przyzwoity termometr tablicowy kupisz taniej niż wyjdzie koszt papugi.
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Pierwszy sprzęt [Pot-still]
W pot stillu termometr jest bardzo przydatny w zbiorniku. Na podstawie jego wskazań wiesz ile jeszcze dobroci pozostało w nastawie. Termometr w deflegmatorze czy tylko pustej rurze nie jest konieczny i pewnie o tym czytałeś Przy pot stillu, ja osobiście, optował bym za papugą na wylocie, destylat wypływa dobrze schłodzony aby pomiar był w miarę wiarygodny, zwłaszcza jak się dojdzie do wprawy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy