Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: mariusz19029 »

Dlaczego sprzeczne informacje? Jeżeli robimy wino to zatykamy rurką fermentacyjną, żeby nic powietrza nie dostawalo się do środka w czasie i po ustaniu fermentacji, gdyż może nastąpić wtórna fermentacja octowa i będziemy mieli kwas, a do tego nasze drożdże mogą nie przerobić cukru że względu na zbyt dużą ilość tlenu.

Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.

Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: radius »

Nie sprzeczne ;)
Drożdże potrzebują tlenu do namnożenia się a gdy już zaczną pracę wytwarzają dwutlenek węgla, który jest cięższy od powietrza i "robi" poduszkę nie pozwalającą na dostęp tlenu do nastawu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

CalypsoArtur
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: CalypsoArtur »

Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: mariusz19029 »

A w czym będzie ten nastaw? Zrób przede wszystkim tak, żeby dwutlenek węgla mógł bez przeszkód wydostawać się z fermentatora, to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Pretender »

CalypsoArtur pisze:Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Tak, wystarczy przykryć wiekiem od beczki.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

Witam. Ja również robię pierwszy raz ale spróbowałem minimalną dawkę, czyli 1 kg cukru,4 litry wody i 10 dg drożdży (turbo).
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Maciej_K »

@bodek74
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Doody »

Macieju do nastawu nie dodaje się pirosiarczynu jak do wina, gdyż nie pozbędziesz się zapachu tego środka nawet po rektyfikacji.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: masterpaw2 »

Bodek, ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? Tyle spokojnie wystarczy na 100l nastawu.
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

[ ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? - wdarł się chochlik 10 g
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: janus »

Patent z rurką z beczki do wentylacji jest najlepszy, nic nie czuć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”