Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Dlaczego sprzeczne informacje? Jeżeli robimy wino to zatykamy rurką fermentacyjną, żeby nic powietrza nie dostawalo się do środka w czasie i po ustaniu fermentacji, gdyż może nastąpić wtórna fermentacja octowa i będziemy mieli kwas, a do tego nasze drożdże mogą nie przerobić cukru że względu na zbyt dużą ilość tlenu.
Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.
Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.
Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
-
- Posty: 25
- Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
- Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Witam. Ja również robię pierwszy raz ale spróbowałem minimalną dawkę, czyli 1 kg cukru,4 litry wody i 10 dg drożdży (turbo).
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
@bodek74
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.
Bodek, ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? Tyle spokojnie wystarczy na 100l nastawu.
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......