Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
Cześć wszystkim.
Na dniach chcę nastawić pierwszą cukrówkę- 100L. Drożdże Alcotec 48 pure TURBO, 18kg cukru.
Jaka jest zależność między fermentacją a temperaturą otoczenia. Galony mam postawione w piwnicy,
gdzie temperatura wynosi 16.5-18 stopni. Pytanie czy przerobią mi drożdże w tej temperaturze tak jak być powinno czy
będzie to zbyt powolny proces? Ewentualnie kuchnia, gdzie mam od 21-24 stopni ale jednak to ostateczność, ze względu na zajmowaną przestrzeń
Na dniach chcę nastawić pierwszą cukrówkę- 100L. Drożdże Alcotec 48 pure TURBO, 18kg cukru.
Jaka jest zależność między fermentacją a temperaturą otoczenia. Galony mam postawione w piwnicy,
gdzie temperatura wynosi 16.5-18 stopni. Pytanie czy przerobią mi drożdże w tej temperaturze tak jak być powinno czy
będzie to zbyt powolny proces? Ewentualnie kuchnia, gdzie mam od 21-24 stopni ale jednak to ostateczność, ze względu na zajmowaną przestrzeń
Re: Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
Czy przerobią?Tak. Czy będzie to proces zbyt powolny, to zależy od Twojej definicji tego słowa. Ja bym to zrobił tak, 85 l wody do tego 24 kg cukru. Temperatura zadania grzybów ok 28C. Ilość grzybów 2 paczki. Galony na styropian i okryć np. kocami. Temperatura nie powinna podskoczyć powyżej 30 stopni. Kluczowy moment to końcówka procesu. Nastaw bez odpowiedniej temperatury powyżej 20C zwolni i dojście do -3 może się wydłużyć, ale nie powinno to przekroczyć 2 tygodni. Jeżeli to Ci odpowiada, to ok. Jeżeli chcesz się zamknąć w 1 tygodniu, to temperatura do końca pracy nastawu powinna być powyżej 20-22C.
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
U mnie w piwnicy temp obecnie wynosi 15'C i nastaw daje radę. Do fermentatora 25l (woda 22 litry +6 kg cukru) wsypuje połowę torebki drożdży (Alcotec 48 pure lub Moskva Style). Fermentacja trwa około 7-9 dni. Nastaw stoi na płycie styropianu i dodatkowo ocieplam polarem. W okresie letnim gdzie temp. w piwnicy przekracza 20 stopni fermentacja trwa 3-5 dni. W Twoim przypadku warto lekko ocieplić galony i pilnować temp.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
Wężyk odprowadzający "spaliny" z fermentatora do kratki wentylacyjnej, albo za okno i po zapachu Warunek szczelny fermentator.
I na to jest sposób:johnex pisze:Nie wynoś do kuchni!!! Raz zrobiłem nastaw i postawiłem go w łazience. Myślałem, że domownicy mnie zabiją. Zapach w całym domu wiadomo jaki a od nadmiaru CO2 aż głowa bolała
Wężyk odprowadzający "spaliny" z fermentatora do kratki wentylacyjnej, albo za okno i po zapachu Warunek szczelny fermentator.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
Zrób tak, jak napisał mafiej. Jeśli chcesz 100l nastawu, do zbiornika dajesz 25kg białego dobra lejesz 85l wody, dwie paczki drożdżaków spokojnie ogarną nastaw. Grzyby zapodaj po uprzednim dobrym napowietrzeniu nastawu i przy zalecanej dla nich temperaturze.
Informacja na opakowaniu typu 9kg/21l świadczy o ich wysokiej tolerancji na alkohol (przerobią taką ilość cukru), jednak w takim nastawie drożdże mają dużo ciężej i produkują więcej niechcianych substancji, które później wpływają ujemnie na jakość urobku.
Informacja na opakowaniu typu 9kg/21l świadczy o ich wysokiej tolerancji na alkohol (przerobią taką ilość cukru), jednak w takim nastawie drożdże mają dużo ciężej i produkują więcej niechcianych substancji, które później wpływają ujemnie na jakość urobku.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw, temperatura otoczenia
Jeszcze jedna drobna rada, skoro piszesz, że masz szklane baloniki, cukier rozpuszczaj w jakimś garnku/naczyniu. W balonie będzie Ci ciężko wymieszać, to jedno, drugie to, to, że szkło różnie może zareagować na gorącą wodę .
Na przyszłość zaopatrz się w jakąś beczkę po spożywce, dobierając jej pojemność do własnych potrzeb.
Na przyszłość zaopatrz się w jakąś beczkę po spożywce, dobierając jej pojemność do własnych potrzeb.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......