Pierwszy nastaw i szybkie pytanko
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Nie musi być szczelnie zamknięty, wystarczy beczkę przymknąć lekko deklem - ważniejsze jest to, żeby nic tam nie wpadło niepowołanego. Szczelne zamknięcie uniemożliwi samoczynne odgazowywanie się nastawu, dlatego warto dać nastawowi oddychać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 31
- Rejestracja: środa, 29 maja 2013, 23:30
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko
Wczoraj minęły trzy doby, jak nastaw się klaruje na dworze. Trochę jestem zawiedziony, bo prawie nie widać większej różnicy, tak, jak by się nie chciał wyklarować. Zostawić go jeszcze na parę dni, czy dodać jakiś wspomagacz A może nie czekać, tylko, już dawać na aparaturę .
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko
Zależy na czym Kolega będzie gotował, jak na dość dobrej kolumnie to raczej na pewno nie będzie różnicy (u mnie nie ma), ja i tak rektyfikuję 2 razy. Jeżeli na pot stilu to klarowanie obowiązkowe, bo przejdzie za dużo aromatów drożdżowych.
Ps.
Niektórzy narzekają że ciężko umyć zbiornik po mętnym, ale ja osobiście nie widzę problemu, wystarczy dość obfite zlanie wodą i już.
Ps.
Niektórzy narzekają że ciężko umyć zbiornik po mętnym, ale ja osobiście nie widzę problemu, wystarczy dość obfite zlanie wodą i już.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko
Smak smakiem, ale na prostym destylatorze najgorszy będzie zapach. Im mniej drożdży w nastawie tym mniej związków siarki w destylacie, a co za tym idzie, mniej aromatu zgniłych jaj. Pomaga miedziane wypełnienie w deflegmatorze, choć kilkudniowe wietrzenie destylatu też w większości przypadków rozwiązuje problem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.