Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

psiarek2
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 7 paź 2013, 22:14
Podziękował: 2 razy

Post autor: psiarek2 »

Witam, to mój pierwszy post i przymierzam się do zrobienia nastawu na początek małego, bo to pierwszy, wiec pytanko czy proporcje
2 kg cukru, 8 l wody to dobrze, i teraz pytanie bo wyczytałem że drożdże "babuni" piekarnicze, pozostawiają nieprzyjemny zapach, wiec kupiłem drożdże w płynie w moim sklepie niestety były tylko "Szlachetne drożdże w płynie, do win domowych" firmy BIOWIN i teraz pytanie czy jak do tych 2kg,i 8 l dodam te 20 mililitrów drożdży czy ruszy i czy będzie lepiej niż na piekarniczych??
Zapomniałem, mam pożywkę dla w.w drożdży.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Kamal »

Ruszy, ale będziesz musiał dodać jakiś owoców, np. rodzynek. Tak to praca będzie mozolna, i nie wiadomo czy przerobią cały cukier. Co innego jak byś użył, winnych aktywnych- bayanusów.
Obrazek

psiarek2
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 7 paź 2013, 22:14
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: psiarek2 »

to lepiej zrobić na tych winnych, czy zaryzykować i dać te babuni?

Mod.
Zdania, a tym bardziej wypowiedź zaczynaj z dużej litery.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: aronia »

Daj babuni bo lepiej sobie poradzą, ale nie przesadź z ilością i po zakończonej fermentacji sklaruj dobrze nastaw.

psiarek2
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 7 paź 2013, 22:14
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: psiarek2 »

Dzięki bardzo, do klarowanie kupiłem KLAROWNIK(bentonit) od BIOWIN'u, ktoś może podpowiedzieć jak skutecznie to uzyć?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: aronia »


mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: mirek109 »

lesgo58 pisze: Na przyszłość zamiast dolewania radzę przy turbo robić nastaw od razu na całym cukrze.
Jakie to ma znaczenie?
Co zmieni jeżeli będę dolewał wodę z cukrem na raty. Drożdże w początkowej fazie się namnożą więc moim zdaniem będzie im lżej w dalszym konsumowaniu dodawanego cukru.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: lesgo58 »

Przy turbo - teoretycznie żadne. Jedyny minus i upierdliwość to ryzyko, że dolewając lubi się mocno wzburzyć.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: ta_moko »

lesgo58 pisze:dolewając lubi się mocno wzburzyć.
Nawet bardzo mocno. Przekonalem się o tym dolewając raz soku agrestowego, który był niesmaczny i nie miałem co z nim zrobić, a cukru żal. To, co nastąpiło, można porównać jedynie do erupcji gejzeru.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Miko
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 29 maja 2013, 23:30
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Miko »

Wczoraj minęła 9-doba jak postawiłem nastaw. Blg zeszło do -4 8-) , zrobiłem odgazowanie nastawu i wytoczyłem beczkę na dwór, celem klarowania, bez dodawania żadnych wspomagaczy. Dzisiaj sprawdzałem nastaw, ale jeszcze nie widać dużej różnicy, temperatura w nocy spadła do -1*C a w dzień było +7*C. Wiem też, że klarowanie o tej porze roku trwa około trzech dni, tak gdzieś wyczytałem na tym forum. Ale mam pytanie, czy nastaw zamykamy szczelnie do klarowania, czy zostawiamy mu jakąś dziurkę, co by mógł oddychać. :?:
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: gr000by »

Nie musi być szczelnie zamknięty, wystarczy beczkę przymknąć lekko deklem - ważniejsze jest to, żeby nic tam nie wpadło niepowołanego. Szczelne zamknięcie uniemożliwi samoczynne odgazowywanie się nastawu, dlatego warto dać nastawowi oddychać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Miko
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 29 maja 2013, 23:30
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Miko »

Wczoraj minęły trzy doby, jak nastaw się klaruje na dworze. Trochę jestem zawiedziony, bo prawie nie widać większej różnicy, tak, jak by się nie chciał wyklarować. Zostawić go jeszcze na parę dni, czy dodać jakiś wspomagacz :?: A może nie czekać, tylko, już dawać na aparaturę :?: .
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Kamal »

Jak Ci się spieszy, to dodaj środek klarujący. A jak nie to niech stoi dalej na dworzu. ;-)
Obrazek

manfred10
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 21:29
Podziękował: 3 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: manfred10 »

Witam , dorzucę się z pytaniem, tak teoretycznie, co się stanie jeśli nastawu nie wyklarujemy, a będziemy gotować mętny nastaw? Jakie to będzie miało skutki? Domyślam się że smak będzie gorszy, ale czy coś jeszcze?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: herbata666 »

Zależy na czym Kolega będzie gotował, jak na dość dobrej kolumnie to raczej na pewno nie będzie różnicy (u mnie nie ma), ja i tak rektyfikuję 2 razy. Jeżeli na pot stilu to klarowanie obowiązkowe, bo przejdzie za dużo aromatów drożdżowych.

Ps.
Niektórzy narzekają że ciężko umyć zbiornik po mętnym, ale ja osobiście nie widzę problemu, wystarczy dość obfite zlanie wodą i już.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: aronia »

Nastaw może się pienić podczas gotowania, osad(drożdże) może Ci zabrudzić wypełnienie - smak na pewno będzie gorszy. I potwierdzam to co napisał herbata666.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Trener »

Smak smakiem, ale na prostym destylatorze najgorszy będzie zapach. Im mniej drożdży w nastawie tym mniej związków siarki w destylacie, a co za tym idzie, mniej aromatu zgniłych jaj. Pomaga miedziane wypełnienie w deflegmatorze, choć kilkudniowe wietrzenie destylatu też w większości przypadków rozwiązuje problem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Pierwszy nastaw i szybkie pytanko

Post autor: Lootzek »

Zgadza się, im lepiej wyklarujesz, tym lepszy produkt na pot-stillu osiągniesz, a tak czy siak, możesz zastosować wszystkie z w/w metod. Klarowanie, wietrzenie i miedź :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”