Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Robie swoje pierwsze wino i mam kilka pytań. Do balonu pięćdziesięcio litrowego dodałem jedną trzcią zmielonych winogron, po czym dolałem około 20 litrów wody, w której z kolei rozpuściłem 4 kilogramy cukru, czy takie proporcje są odpowiednie? Nastaw fermentuje piąty dzień, nie sprawdzałem przedtem poziomu cukru, winomierz kupiłem dopiero dziś.Czy dokonywanie pomiaru w trakcie burzliwej fermentacji to dobry pomysł? Czy może powinienem dodać cukier dopiero po odcedzeniu owoców? Chciałbym żeby wino było półsłodkie, oraz zawierało dużą zawartość alkoholu.
Pierwsze wino
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 20 paź 2015, 10:14
Re: Pierwsze wino
Cześć;) z Tego co wiem to lepiej poczekaj z pomiarem do dnia az bedziesz wyrzucać owoce z "wina", wtedy zrobisz pomiar i przeliczysz ile zostało Ci cukru w "winie" a oszukany bedziesz wtedy tylko o wartość tego pierwszego pomiaru;)
A co do mocy Alkoholu i jego Typu, Ty oczekujesz połwytrawne i mocne. Zasada jest taka jesli wino mocne to powinno być słodkie by "zamarkowac" moc Trunku;)
PoDrawiam;)
A co do mocy Alkoholu i jego Typu, Ty oczekujesz połwytrawne i mocne. Zasada jest taka jesli wino mocne to powinno być słodkie by "zamarkowac" moc Trunku;)
PoDrawiam;)