Pierwsze wino "na poważnie"

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

jaro74
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 28 lis 2015, 20:22
Podziękował: 1 raz

Post autor: jaro74 »

Potrzebuję pomocy...:-( Dostałem od teścia gąsiorek "wina"z winogron. Nie wiem co dokładnie tam dodał, ale teraz (4 tydzień) ma 10 blg i nie pracuje. Z tego co udało mi się dowiedzieć to: winogron było 10kg, cukru na dwa razy 4,5kg i wody 4,5.
Podpowie ktoś co dalej powinienem robić?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pierwsze wino "na poważnie"

Post autor: Wald »

Możesz zrobić kilka rzeczy, np. wypić, możesz poczęstować kilka osób, możesz zrobić imprezkę zakrapianą tym winem i co Ci jeszcze wyobraźnia podpowie.
Możesz też ściągnąć z nad osadu i zostawić je na dojrzewanie, normalnie w balonie z rurką, a za rok próbować co wyszło. Powinno być lepsze. Potem sposoby zagospodarowania tego trunku jak wyżej. A może wyjdzie coś ponad przeciętnego i będziesz mógł wystawić je do konkursu winiarzy domowych.
Możliwości masz wiele. Co zrobisz/wybierzesz - Twoja sprawa.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”