Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Pierwsze wędzenie

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 6 lis 2017, 01:01

Witam wszystkich.
Postanowiliśmy z kolegą zacząć wytwarzać własne wędliny. Ja zbudowałem wędzarnie a on przygotowaniem mięsa.
Oto efekty naszego pierwszego wędzenia.
Wyszło pyszne.
_20171106_000325.JPG
Żywiec.
DSC_2457_crop_405x309.JPG
Świeżo zbudowana.
DSC_2392-1376x774.JPG
Przepalanie.
_20171106_000238.JPG
Czeka na dym.
_20171106_000138.JPG
Świeżo po wędzeniu.
_20171106_000057.JPG
Degustacja.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

siara76
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: siara76 » poniedziałek, 6 lis 2017, 10:38

No ładnie ale mam małą sugestię nad wylotem dymu zrób sobie taki daszek z blachy gdzieś 10 cm przerwy i żeby wychodził za obwód otworu z 5 cm wtedy dym będzie rozchodził się równo po całej komorze wędzarni . W konsekwencji powinno zapobiec to temu że bezpośrednio nad wylotem dymu wędliny nie będą mocniej uwędzone.


voytek.lewy
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2017, 12:45
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: voytek.lewy » poniedziałek, 6 lis 2017, 10:54

Dokładnie to nazywają deflektor. A ścianki komory masz podwójne? W jakimś stopniu ocieplone? Bo w zimne dni będzie ciężko utrzymać temperaturę, a w najgorszym przypadku może dojść do tego, że wędzonki będą gorzkie.

Ps. Fajnie wykonana stolarska robota:-) ja właśnie wędze teraz schaby, ot taki zabieg wydarzeń.
Na razie etap projektowania i budowania (keg 50l, bufor, 63,5, aabratek/ufo/pucha, sterownik Unitronics itp)


Autor tematu
Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 6 lis 2017, 19:13

@siara76 wiem, wiem. Brakuje jeszcze paru elementów. Zastanawiam się tylko czy zamontować całą blachę, czy z otworami np. 15-20 mm. Zostało jeszcze zamontować zamknięcia i termometry, jeden nad grillem, drugi za paleniskiem
@voytek.levy Dzięki, starałem się jak najlepiej. Ściany komory wędzarniczej są podwójne z izolacją.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

siara76
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: siara76 » czwartek, 9 lis 2017, 13:19

Mafiej ja mam bez dziur i działa można eksperymentować . Nic nie stoi na przeszkodzie nie wiem jaką masz wysokość komory ja mam wysoką bo zrobione z szafy pancernej . Znajomy miał nisko i po wizycie u mnie zrobił wyższą komorę i jest zadowolony


Autor tematu
Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Mafiej » poniedziałek, 13 lis 2017, 01:14

Siara76 komorę mam wysoką na około 100 cm. Po pierwszym wędzeniu jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy w czasie następnych razów. Oczywiście modyfikacje poprawiające jakość końcowego produktu bardzo wskazane.
Nie wiem czemu nie mam powiadomienia że ktoś napisał posta pod moim tematem...

Awatar użytkownika

Optoelektron
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Optoelektron » poniedziałek, 13 lis 2017, 09:25

Jeżeli Cię nie cytują to nie otrzymasz powiadomienia, najprościej przeglądać aktywne tematy, a w nich pierwszy nie przeczytany post.
Pozdrawiam.
Maciej

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5180
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 13 lis 2017, 10:35

Lub dodać temat do obserwowanych.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


W_TG
450
Posty: 476
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: W_TG » wtorek, 14 lis 2017, 14:10

Gratulacje. Wędzarnia bardzo fajna. Najfajniejsze jest to co z niej wyjmiesz. I powiem Ci że cokolwiek i jakkolwiek zrobisz to sklepowe wysiada.
Bo jedno możesz tak na prawdę spieprzyć to przesolić. Więc nie bój się improwizować i eksperymentować z przyprawami, mocą lub czasem wędzenia.
Jak masz dostęp do prawdziwego mleka to zrób ser podpuszczkowy i uwędź sobie "oscypka"
Jak następnym razem będziesz dymił to na probę włóż do głębokiego talerza kostkę masła i niech się wędzi. Zrobisz wędzone masło "klarowane"
Można używać do chleba, sosów, masła czosnkowego itp.
Przyszły już zimne dni możesz też pobawić się w szynki dojrzewające. Gdzieś o tym pisałem na forum.
No to powodzenia. Świeży wędzony boczek i kielich czegoś też pysznego. To jest to co niedźwiedzie lubią najbardziej :klaszcze:

Znalazłem to podrzucam :czytaj: wyroby-dojrzewajace-t9732.html?hilit=dojrzewające
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


Autor tematu
Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Mafiej » czwartek, 16 lis 2017, 02:09

@W_TG Dzięki.
Powiem Ci że bardzo zaskoczyłeś mnie z tym masłem, na pewno spróbuję. Żona będzie zaskoczona. Nie omieszkam również poczytać o wędlinach długo dojrzewających.
Głównym powodem wyrabiania własnych produktów jest to, że mam dość kupowania tych pseudo wędlin w sklepach.
Pozdrawiam.


W_TG
450
Posty: 476
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: W_TG » czwartek, 16 lis 2017, 20:52

Jakie drewno do wędzenia? Obiegowa opinia jest taka że owocowe, buk, olcha. Ale powiem Ci że ja używam też orzecha włoskiego jak i laskowego dęba, akacji i brzozy.
Z tym że brzoza ABSOLUTNIE bez kory. Kora daje straszną ilość smolistej sadzy. Natomiast akacja daje piękny złocisty kolor ale tez delikatną goryczkę na skórce. Ta goryczka akurat mi odpowiada. Wędziłem też na sośnie i świerku w celach doświadczalnych. Te drewna dają zupełnie inny zapach i posmak. Co nie znaczy ze się zupełnie nie nadają. Podobno w Skandynawii używają również iglastych. Mam 2 krzaki jałowca i jak mam jakieś przyrosty do wycięcia to wrzucam je na resztkę żaru na sam koniec.
Z reguły wędzę tak aby po wędzeniu nadawało się wszystko do spożycia bez parzenia. Chyba że szynki, one są przerastane i czasem twardawe w środku. Szynki do parzenia są gorące, dopiero co wyjęte z wędzarni
Wtedy krótko je parzę wrzucając do zagotowanej osolonej wody z przyprawami i czosnkiem. Tak z 10 minut trzymam wodę w okolicach 90st. C . A potem podostawiam do wystygnięcia w tej wodzie. Wodę (rosołek) po parzeniu śmiało możesz wykorzystać na kiszony żur ze śmietaną
No to baw się chłopie !. I pamiętaj że to wciąga. :)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


Autor tematu
Mafiej
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Pierwsze wędzenie

Postautor: Mafiej » czwartek, 16 lis 2017, 21:52

Na razie zdobyłem śliwkę i brzozę. Pierwsze wędzenie było na samej śliwie. Wędziliśmy przez około 11 godzin w temperaturze 40-60 stopni. Parzyłem z termometrem w środku do 70 stopni.
Muszę jeszcze ogarnąć resztę gatunków drzewa. Ciężko, bo u mnie najwięcej iglastych.
Kiedyś, jak byłem mały mój ojciec zawsze wędził i zawsze tęskniłem za tymi smakami. Teraz to ja pokazuję swoim dzieciom jaka to pyszna pasja, która już dawno była zawsze w mojej głowie...
@W_TG długo zajmujesz się wędzeniem?
Co najbardziej Ci wychodzi i smakuje?
Pozdrawiam


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości