Tytuł: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze
Napisane: sobota, 22 maja 2010, 10:45
Szanowne forum, Nie mogę się doczytać info odnośnie pierwszego użycia zmywaków, przeprowadzam dwa testy solankowe, w obydwu woda rdzawa, ale nie!!! zmywaki całe a na pierwszy rzut oka wyglądały na zardzewiałe, tylko się na nich osiadł syf, opłukałem i metal czysty. Do meritum: co należy uczynić najpierw zanim pierwszy raz wpakuję je do kolumny, aby nie zmarnować 5l psoty? Prosiłbym o poglądową lekcję w temacie zmywaków, jedzie do mnie także szkło, i nie wiem co wybrać na wypełnienie do mojej szklanej kolumny.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Tytuł: Re: Pierwsze użycie zmywaków-czynności przygotowawcze
Napisane: sobota, 22 maja 2010, 11:31
Wygotuj je w wodzie z ludwikiem, potem w samej wodzie i przepłucz.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: sobota, 22 maja 2010, 20:53
Fabrycznie nowy zmywak ma na sobie pozostałości oleju z chłodziwa używanego podczas obróbki skrawaniem. Trzeba je odtłuścić. Ja osobiście polecam gorący roztwór sody kaustycznej, choć i Ludwik może być. Natomiast jako czynność przygotowawczą proponuję pocięcie zmywaków na "sprężynki" po kilka 3-6mm. Świetnie się taką strukturą zasypuje kolumnę. Do tej czynności potrzebne są dobrej jakości nożyczki. Tutorial znajdziecie tu: http://homedistiller.ru/index.php?id=71
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: sobota, 22 maja 2010, 20:59
Pociąć i tak muszę bo wylądują sprężynki w szklanym destylatorze o wąskiej średnicy wejściowej, (ok14mm)czyli brązowy śmierdzący płyn jest normalką, wygotujemy i napsocimy zgodnie z zaleceniem.....
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Tytuł: Re: WYPEŁNIACZ czyli co OPRÓCZ ZMYWAKÓW można do kolumny wsadzić
Napisane: piątek, 28 maja 2010, 10:00
Po przeprowadzonych próbach na rdzewienie, dzisiaj mam zamiar wypełnić kolumienkę zmywakami z Lidla (najlepsze z testowanych czterech gatunków). - Czy upakować je luźno czy ciasno? - Ciąć czy w całości? - Mogę upakować aż pod "zimne palce"? Martwi mnie tylko metaliczny zapach zmywaków. Nie będzie go przypadkiem w produkcie końcowym?
Napisane: piątek, 28 maja 2010, 20:37
Mam kiepskie doświadczenia ze zmywakami Lidla. Zbudowałem deflegmator do kega 50l. jako wypełnienie, użyłem wygotowanych w detergencie zmywaków z Lidla, oraz pociętej rurki miedzianej. Pierwsze cztery gotowania, super aromat, zero obcych zapachów. Przy piątym gotowaniu, coś jest nie tak, zapach ok, lecz smak metaliczny, czuć metalem. W trakcie płukania deflegmatora, pokazała się minimalna ilość rdzy. Zmywakom z Lidla bardzo dziękuje, najlepsze tylko do kuchni.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości