Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwsze psocenie i pierwsze pytania :)
PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 11:49 
Tematy: 4
Witam, od pewnego czasu chodziło mi to po głowie, aż postanowiłem coś upędzić :mrgreen: Przedwczoraj zrobiłem 8 l grunwaldzkiego zacieru i teraz czekam, aż przefermentuje. :D No i teraz pozostała metoda (tu jestem zielony) psocenia, z początku miałem robić metodą garnkową, ale przeczytałem o metodzie szybkowarowej i wydała mi się lepsza. :) Więc planuję "zbudować" taką pierwszą aparaturę, myślę nad takim schematem:
w szybkowarze odkręcam jeden zawór i na niego nakładam silikonowy wężyk, wężyk zakładam na chłodnicę, do chłodnicy doprowadzam zimną wodę z kranu wężykiem, a drugim odprowadzam, a z końca chłodnicy otrzymuję bimber. Dobrze zrozumiałem zasady budowy czy coś poknociłem? :D

Tytuł: Re: Pierwsze psocenie i pierwsze pytania :)
PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 12:30 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Dobrze zrozumiałeś :ok: Jest to najprostszy sposób na uzyskanie własnego bimbru, chociaż jakościowo to najniższa półka. Poniżej prezentuję ci przykładowe rozwiązanie jednego z naszych forumowiczów. Jak już cię to hobby wciągnie, na pewno rozbudujesz swój zestaw dokładając deflegmator lub zaczniesz budować kolumienkę.
Pozdrawiam.
download/file.php?id=4604&mode=view

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 12:41 
Oki, a jaką moc destylatu w przybliżeniu na takim sprzęcie będę mógł osiągnąć? :) Aha i gdzie umiejscowić termometr? Może poszukać szybkowara z termometrem na pokrywie?

Ps. Gotowanie polega na utrzymywaniu temp. między 80 a 90 stopni tak by parował etanol a nie woda? :D

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 12:54 
@afrowawa
dodaj do całości chociaż jeden odstojnik ze słoika to znacznie poprawi jakość.

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 12:54 
Tematy: 60
Nie. W prostej metodzie etanol z woda będą parować razem, od 78,3 aż do 100 stopni. Po prostu grzej, temperatura będzie zwiększać się sama w miarę ubywania alkoholu.
Tutaj masz wykres zależności mocy parującego alkoholu od temperatury:
download/file.php?id=2969

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 15:06 
Ok, w takim razie zastosuje do tego jeden odstojnik zrobiony ze słoika, a gdzie zamocować termometr?

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 15:48 
Zamiast odstojnika lepiej zainwestuj w deflegmator. Termometr umieść gdzieś przy wylocie par. W destylacji prostej nie jest on jednak wymagany.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 15:59 
Przy wylocie par czyli przed samą chłodnicą? Nie jest wymagany, ale jak za mocno przygrzeję to poleci mi więcej wody a mniej etanolu prawda?

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 16:10 
Najlepiej np. w pokrywce dać ten termometr. Nie możesz "przygrzać"- nastawu nie da się podgrzać od razu do 100C, bo zacznie się gotować w okolicach 78C. W miarę parowania, a więc "uciekania" alkoholu z garnka temperatura wrzącej cieczy będzie rosła, aż dojdzie do 100C, gdzie gotować sie będzie sama woda, bo alkoholu już nie będzie.
Najlepiej kontrolować na bieżąco uzyskiwane stężenie za pomocą alkoholomierza. Do końca (czyli do 99-100C) i tak nie będziesz gotował, bo to straszny pogonowy syf jest...

PostPostNapisane: czwartek, 7 lip 2011, 19:41 
Ok, jeszcze pytanko co do szkła :) Bo się zastanawiam czy wziąć samą chłodnicę (do tego jakiś odstojnik ze słoika) za 33 zł:
http://allegro.pl/chlodnica-szklana-z-k ... 22099.html i pieniądze, które miałbym przeznaczyć na zestaw poniżej odłożyć na zakup kolumny czy może wziąć ten zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-destylacyjny-d ... 22090.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1