Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

kitcar
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 5 paź 2014, 17:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kitcar »

A cukier w jakim celu?
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: gr000by »

W takiej ilości da lekką słodycz, wzmocni smaki owocowe, a złagodzi alkohol i jego alkoholowy smak.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: Lootzek »

Kitcar a przedgonu ile odbierałeś przy destylacji? Może ciut za wcześnie zacząłeś odbiór serca i stąd ten piekący smak.

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: motyl891 »

Witam!
Na początek chciałbym się przywitać bo jestem tu po raz pierwszy, jestem też absolutnie początkujący i potrzebuje pomocy;)
Dokładnie 2 tygodnie temu zrobiłem swój pierwszy w życiu nastaw. Zerwałem śliwki, wydrylowałem, zmiażdżyłem było tego około 16kg.
Do śliwek dodałem 8 kg cukru i 16l wody oraz paczkę czerwonych drożdży T48 (po czasie dowiaduje się że to chyba była zła i zbyt pochopna decyzja - oczywiście chodzi mi tu o drożdże). Czytałem, że kiedy nastaw jest już ok powinien mieć 0 lub nawet mniej blg. Dlatego też wyposażyłem się w cukromierz. Dziś dokonałem pomiaru i wyszło mi 17blg.
Czy poziom cukru w moim nastawie jeszcze zmaleje czy muszę jakoś to rozcieńczyć? Proszę o pomoc, będę wdzięczny za każdą cenną radę :)
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: Lis098 »

8 kg cukru to na minimum 20 a nawet 25 litrów wody. Do tego śliwki na ogół są słodkie zatem spokojnie wlej jeszcze z 5-8 litrów. Nic się nie stanie. Tyle że pytanie czy to smakówka czy bimber?? Bo dając te drożdże to zabiłes wszystko co dobre. A samo t48 oznacza że tą ilość cukru którą dodałes, drożdże zjadają w dwie doby czyli time 48.

:D
Ps: Każdy uczy się na błędach. Ja też nie raz odje........ :D

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: motyl891 »

To ma być bimber. Czyli dodać wody i jeszcze czekać? Czy dolać i bedzie gotowe?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: ramzol »

Dolej wody i poczekaj. Do bimbru nie dodawaj śliwek :D .
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: motyl891 »

Jak dlugo mam czekać? Albo jak sprawdzić czy jest juz ok? Do gotowego bimberku nie dodawać śliwek?
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: Roten »

Poczekaj aż będzie poniżej 0. Sklaruj i pędź. Do bimberku możesz dawać co chcesz. Ja polecam suszone śliwki , ale musisz odczekać najlepiej rok :d
syf,kiła i mogiła.

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: motyl891 »

Dziękuję bardzo za pomoc, postapilem zgodnie z wskazówkami kolegow, mierzylem cukier i juz jest ponizej 10;). Jak uda mi sie sklarowac i przepedzic mój nastaw to podzielę się wiadomościami jak wyszedł mój debiut. Jeszcze raz dziekuje!

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Post autor: motyl891 »

Panowie udało mi się przerobić cukier i przeprowadzić pierwszą destylacje. Wygotowałem 5,5l 80% produktu na kolumnie z zimnymi palcami. Zastanawiam się co dalej.
Czytałem, że do drugiej destylacji rozrobić to do 40% i gotować. Słyszałem też, że należy to puścić przez węgiel aktywny(fakt, zapach jest bardzo nieprzystępny) i dopiero puścić drugi raz (bez rozrabiania). Co mam dalej robić? Proszę o pomoc ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”